Annons:
Etikettinformation-om-sjukdomar
Läst 32738 ggr
[JosefineK]
2009-04-04 00:43

Vilken kost är bra?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Oftast rekommenderas fettfattig kost vid inflammation i tunntarmen. Vilka råd har du fått?

Kost vid Crohns

Fett i kosten ökar risken för diarréer. Har man en akut attack kan man också må bättre av att undvika mjölkprodukter och fiberrik kost. Eftersom det kan skilja mycket på vad man tål att äta, bör man själv prova sig fram för att se vad som går bra. Flera mindre måltider är bättre än få och stora. Det är viktigt att få tillräckligt med näring, vätska, salter och mineraler.

Kost vid Ulcerös colit

Eftersom en inflammation i tjocktarmen inte påverkar näringsupptaget i någon större utsträckning rekommenderas inte någon särskild kost. Diarréer gör dock att kroppen förlorar vätska, salter och mineraler. Det är därför viktigt att dricka tillräckligt, gärna mineralvatten, och att tala med sin läkare om tillskott av vitaminer och mineraler.

Har du tips om vad som kan vara bra att äta? Undviker du någon särskild kost? Skriv gärna och berätta!

(Almås, 2006)

(Bild sxc)

Annons:
Rita-S
2009-04-15 21:45
#1

ja, här är en med magbesvär skal jag lova. Dom trodde jag hadde IBS, Chrons och fåglarna vet vad dom inte har utredt mig för. Jag har ingen av delanrna, enligt alla prover, kamerabilder, biopsier, bajsprov och otalliga dietter på prov hit och dit är konklutionen: Du har en frisk mage, vi vet inte vad som är fel!

Min lösning på magkramper, diarre, gaser, värk, illamåendehet och små blödningar var faktisk att köra lchf. Underkant av 2 veckor så var alla mina problem borta.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

[JosefineK]
2009-04-15 22:05
#2

Är det sant! Så härligt! Det skulle jag tyvärr inte klara även om jag är "frisk" för tillfället.

Kram

Rita-S
2009-04-15 22:21
#3

#2 vadå att lägga om kosten? Vet du, det var bara svårt första veckan det. Så fort jag upptäckte att jag inte längre behöver räkna från 20 efter att ha avslutat ett måltid förens an först får en knyttnäve i magen och sen får springa riktig fort riktning toa, ja då minsann var det inget svårt alls.

För mig var detta manna från himmeln efter 20 år med illamående, diarre och magkraper utan nån förklaring på varför det hände. Jag levde som vegetarianer ett helt år efter nogrant uppsatt diett. Sen veganer 6 månader utan nån animalisk föda. Värsta halvåret. ever.
Sedan gick det slag i slag. 6 månader utan mjölk eller mjölkprodukter. Sen 6 månader glutenfritt. Sen 6 månader si, 6 månader så. Dom testade för magkatarr, jag tog så många bajsprov (VET ni hur riktig trivsat det är att gå på toaletten och komma ut med en kletig grisig kopp?? >.<) och kissprov, blodprover tills jag var anemisk i principen, sen får jag bara säga det är sådär måttligt roligt med kamera upp ena eller ned andra hålet, men jag vet iaf hur min tarm ser ut. Varje centimeter. Och hur många biopsier dom har tagit varje 5e centimeter nedöver har jag tappat räkningen på.
Colon irritable, chrons, ibs, katarrer hit och dit, inflamationer, tabletter, mediciner och jag vet inte vad.

Och sen var lösningen då för mig att skära ner på samtliga kolhydrater, det ända vi aldrig provade att utesluta eller skära ner på. Visst man tog ju bort det ena efter det andra som har kolisar. Men inte "alla" på en gong!
Inget socker, det är sämst för mig(därav dom trodde jag hadde candida allergi ett tag), och inget vitt. Inget stärkelse (blir till socker). ja, så änkelt kan det va. För mig iaf. Och det tog under 2 veckor som sagt.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

[JosefineK]
2009-04-25 09:11
#4

Kom gärna med fler tips om kost! Det gäller även för övriga diagnoser och tillstånd i magtarmkanalen.

Mvh

JolinaB
2009-04-28 22:50
#5

Utredningar i mängder har man varit med om och som du säger, man känner till varenda centimeter av sin mag- tarmkanal. Mer än man vill veta nästan. Det har varit kostomläggningar, tarmvila och enbart näringsdropp med mera. Det är inte en dans på rosor vill jag lova.

Men i slutändan är det en allsidig kost och medicinering som funkar bäst för mig. Men nu har jag också en diagnos på mina besvär. Jag skulle inte heller klara mig på någon speciell kost. För mig funkar en allsidig kost bäst och för att jag ska klara att hålla vikten kan jag inte utesluta något.

Men det är väldigt intressant att läsa att andra blivit hjälpt av olika dieter. Håller med JosefineK, kom gärna med fler tips och idéer!!

Intressant!

/Jolina, medarbetare

Efva
2009-05-07 15:58
#6

Jag har Ulcerös colit och har blivit mycket hjälpt med mina tarmproblem av att äta LCHF (det var från sajten Kolhydrater i Fokus som jag hittade den här sajten, där finns också trådar om UC, Crohns m fl tarmsjukdomar).

Efter första helgen var mina problem med gaser, trängningar efter måltider och den utspända magen borta! Det är helt sant! Jag utesluter så mycket socker (kolhydrater) som möjligt, äter ingen frukt, inga grönsaker, inget bröd/spannmål/pasta/potatis/ris. Så lite fibrer som möjligt alltså. Och tarmarna funkar väldigt bra ändå. Jag kontaktade min läkare innan jag körde igång, och hon tyckte att det var jättebra att jag provade.

Tidigare fick jag ont i magen direkt när jag ätit, och blev uppsvälld som en spärrballong och massor av gaser. Hade också svårt att äta ihop med andra, t ex på jobbet. Idag är det inga som helst problem.

Sjukdomen har jag dock kvar, och skoven kommer och går. Men besvären jag får då är en bris jämfört med tidigare. Och däremellan är magen kollugn.

Annons:
ebet
2009-05-09 19:22
#7

#1 håller med dig. Min Chrons och IBS försvann efter några dagar på LCHF kosten. Reumatiska problemen har minskat avsevärt och min åretruntallergi har försvunnit efter ett år på kosten.

Rita-S
2009-05-09 20:42
#8

#7 fantastisk!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Fitnesstjej
2009-05-10 14:48
#9

Instämmer även här med LCHF kosten som mycket positiv vid magbesvär, har själv IBS men mår mycket bättre sedan jag ökade fettet och drog ner kolhydraterna! :)

Hoppfull
2009-05-15 11:37
#10

Man kan även vara uppmärksam på mjölken, det är lätt att det blir väldigt mycket mjölkprodukter vid LCHF-kost (som jag i övrigt tror är kanon för många magar!). Och eftersom vi är individuella så krävs det varianter på allting. Säden är ofta det viktgaste att utesluta, liksom för många mjölken.

Och att kosten inte påverkar hälsan, det tror jag faktiskt inte ett ögonblick på Flört

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Rita-S
2009-05-15 11:53
#11

ja, många reagerar mycket på vissa typer mjölkprodukter, som mjölk och grädde, medan dom inte alls reagerar på syrnade produkter som fil, yoghurt, gräddfil och annat.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Hoppfull
2009-05-15 12:26
#12

Precis och så vi andra som då blir supersjuka av proteinet i mjölkprodukterna och då hjälper inga metoder alls! Ja förutom att noggrant plocka bort alla mjölkprodukter förstås Glad Man kan lura sig för att man blir lite bättre av att ta bort laktosen men inte riktigt bra… för man tål inte proteinet heller!

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

fenixthebasketcase
2009-06-08 13:03
#13

Jag äter också enligt LCHF, har gjort det sen februari. Magen är inte bra än men håller fortfarande på att undersöka vad jag tåler och inte tåler. Kokos är inte att rekommendera om man har probs med magen iaf!

Annons:
starhawk
2009-07-15 12:53
#14

Jag diagnostiserades Colon irritabiles för IBS fanns inte på den tiden, men det är klart att det var/är IBS det är frågan om. Jag hade väldigt svåra problem med hemorojder och analsprickor. Men när jag gick över till LCHF blev det mycket bättre, numera har jag inga av dom besvären längre, men sjukdomen finns kvar, jag är tvungen att äta medel mot förstoppning, troligen resten av livet, men det fungerar. En annan fördel med LCHF är att jag får äta det jag tycker om, och slipper äta det jag inte tycker om

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

starhawk
2009-07-15 18:22
#15

Några råd om kost fick jag egentligen inte, bara det vanliga med fibrer, fick ett fibermedel Inolaxol tror jag det hette, men märkte snart att fibrer var inte bra för mig, spräckte analöppningen två gånger, rena tortyren. Numera har jag sanerat fibrer i största möjliga mån och använder fiberfritt antiförstoppningsmedel det går mycket bättre

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

fenixthebasketcase
2009-07-21 12:25
#16

Är inolaxol fibermedel?! Jag har fått det utskrivet, å min läkare propsar på att jag borde äta det. Fick visiblin (innan LCHF) som jag aldrig testade. Lät inte riktigt vettigt.. Någon inolaxol vill jag ju inte ta om det bara är massa fiber. :S

starhawk
2009-07-21 14:39
#17

#16: Saxat från patientfass: Inolaxol är ett gluten- och sockerfritt volymökande medel (bulkmedel) som normaliserar tarmfunktionen vid såväl hård som lös avföring. Inolaxol innehåller växtfibrer

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

fenixthebasketcase
2009-07-22 11:08
#18

Men vafaaan! Jag tänker sannerligen inte köpa något bulkmedel! :s

starhawk
2009-07-31 09:38
#19

#18: Nä det var inget att ha! När jag på läkares inrådan ökade dosen ledde det till att jag spräckte analöppningen, då fick jag Laktulos, ett antiförstoppningsmedel, det var säkert meningen att jag bara skulle använda det under läkningsfasen men det fungerade så bra att jag fortsatte med det, rätt nyligen tyckte min nuvarande läkare att det inte var bra med så mycket Laktulos (jag gick på dubbla maxdosen dagligen) så han skrev ut Movicol till mig som han menade var effektivare. Det var det också, en annan fördel var att Laktulos smakar apa, medans Movicol nästan smakar gott. Nu får man iofs inte Movicol på Apoteket, dom byter ut det mot Moxalole, men det är samma innehåll bara lite annorlunda smak, lite bättre smak än Movicol tycker jag!

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

tinasmage
2010-05-28 21:35
#20

Hej Josefine,

Det är väldigt individuellt vad man kan äta. Jag har kommit fram till att många av oss inte tål mjölkprotein, är överkänsliga mot gluten, superkänsliga för socker, konsistensgivare, tillsatsämnen och en del snedtänder på jäst.

Har nu satt ihop en blog med recept (de kommer att bli fler med tiden) och tips för magar som lider av Mb Crohn och Ulcerös Colit, uppmuntrad av en dietist och gastrosköterskor.

En del näringsterapeuter menar att vi som har dessa sjukdomar ska undvika att äta samma slags mat och variera maten så mkt som möjligt. Dvs om man äter fiskgryta en dag så ska man inte äta det igen förrän om 3-4 dagar.

/Tina

Annons:
zyrsan
2010-06-02 02:17
#21

Jag har varken UC eller krohns, utan IBS. Men jag har aldrig haft problem då jag ätit fet mat, kikärtor, kaffe, vin, öl, sprit och annat som "ska" vara dåligt. Däremot finns det rekommendationer jag har mått dåligt av. Det verkar varaoerhört individuellt vad man reagerar på

Utifrån vad folk skrivit här så drog jag ner på vissa kolhydrater (äter dock fortfarande havregrynsgröt och Lingongrova) samt ökat mitt vattenintag enormt, och mina tarmar har lugnat ner sig (inte helt bra). Om det är en slump att tarmarna lugnade sig just nu eller om det är pga kosten vet jag inte.
Ska dock fortsätta mer åt LCHF/P-hållet ett tag…

whiteangel2
2011-09-12 20:59
#22

Jag utesluter mjölkprotein, laktos, gluten och soja på grund av att läkarna TROR att jag kan ha IBS. Precis som för många andra får jag höra att jag är frisk och jag blir galen av de orden. Tyvärr behöver jag tydligen utesluta ännu mer i min kost eftersom jag fortfarande är dålig - diaré, förstoppning, smärta (fräter något sönder min mage?), illamående om vart annat. Efter att ha varit sjuk i nästan två år slutar jag att fråga läkare om råd, det är meningslöst eftersom de ändå inte kan säga något annat än "du ser frisk ut", "värderna ser bra ut", "du har inga allergier", "du har inte helikobacter i din mage så du har inte magkatarr eller magsår", "du kanske har inflammation i tarmen för värdet är lite högt men det borde vara högra om det är inflammation" osv… Det är helt enkelt individuellt vad som går bra och inte, en sak kan fungera idag men inte imorgon eller om en vecka, du får testa sig fram själv.

Marre

starhawk
2011-09-13 07:54
#23

#22: Jag hade också nästan ständig smärta i magen när jag fick IBS, ibland var den så intensiv att man blev fullständigt utslagen, inga värktabletter hjälpte och på vårdcentralen fick man ingen hjälp. Upptäckte emellertid att om jag la mig på rygg så försvann smärtan, bara för att komma tillbaks direkt när man reste på sig. Mot kvällen så var det sen "konsert", jag pruttade ut en massa gas, sen kunde man resa sig utan smärta. Men man kan ju inte tillbringa livet liggande på rygg, eftersom det tydligen var gas det var fråga om så började jag käka Dimetikon, efter det har jag inte längre ont i magen. Tja ibland har man ju ont men mer på det normala planet, väldigt sällan och inte så farligt alltså. Sen var det en läkare som sa att Dimetikon var verkningslöst och kunde bidra till hård mage, så jag började trappa ner från min dagsdos på tre piller, det tar ett tag för Dimetikon är en depå-medicin så det tar ett par dar innnan den ger effekt. När jag var nere på ett piller om dan kom magvärken tillbaks! jag ökade till två och värken försvann. Numera är jag uppe i tre igen eftersom jag märkt att jag behöver den bufferten för att slippa ont i magen

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

whiteangel2
2011-09-21 18:56
#24

Dimetikon måste jag testa, är det 100 mg eller 200 mg tabletter du tar 3 st av? Är det recept eller receptfritt?

Marre

starhawk
2011-09-22 08:47
#25

#24: Jag använder mig av 200 mg tabletterna, om du inte tycker om färgen/formen så kan du använda Minifom, det är exakt samma sak men dom är färgade med järnoxid så dom är större och röda. Dimetikon är receptfritt, men jag får dom på recept.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Banankaka320
2011-09-23 19:07
#26

Skräpmat är bäst för min mage. Mjölk sämst. Läsk också dåligt. Kolhydrater och godis undviker jag, eller försöker hehe.
Har chrons och min mage mår bäst av fett :)


Farsonen
2012-08-23 14:00
#27

Hej alla här, Jag har väldigt stor erfarenhet från gamla östblocket om hur de där behandlar alla former av mag-tarmstörningar i första hand. Det är så otroligt enkelt och beprövat i mer än 50 år.

Det är ett helt naturligt koncentrat av jordärtskocka + blåstång. ( jod & krom )'

Skockorna innehåller en helt unik form av fruktoligosackarider som i sin helhet blir näring åt de goda bakterierna nere i grovtarmen som får en kraftig tillväxt och stöter ut dem som avger de skadliga ämnena vilket oftast är grunden till störningarna. Det bildas också ett ny skyddande slemskikt mot tarmväggarna så att dessa återhämtar sig i skydd av denna barriär.

Skockorna innehåller också olösligt inulin en kostfiber, denna drar ut gamla rester ur tarmfickor, kryptor med mera som annars göder en dålig tarmflora.

Mer intressant att läsa om  Topinulin aktiv som den heter hittar ni i flera artiklar i farmakologens blogg. Enklast att söka via google den kommer upp direkt. artiklarna nr 211, 212 och 213, innehåller flera länkar till diverse intressanta studier.

Det finns också förklaringar, tips och goda råd där samt länkar vidare.

Alla mina bekanta har fått hjälp av detta enkla naturliga kosttillskott, det stabiliserar också blodsockret, tar bort sug efter sött och ger mättnadskänsla. Rekommenderas - förskrives i öst också  till alla överviktiga diabetiker för att avlasta en ansträngd bukspottskörtel, samt underlätta viktreducering.

Absolut värt att kolla in.

Annons:
Upp till toppen
Annons: