Annons:
Etikettstomi
Läst 32149 ggr
JolinaB
4/17/09, 11:33 AM

Stomi och reservoar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns många olika anledningar till att man måste genomgå en stomi- eller reservoaroperation. Man försöker så långt som möjligt att behandla sjukdomarna med hjälp av läkemedel men när detta inte längre är möjligt kan en kirurgisk åtgärd vara enda lösningen, och kanske också den bästa. En operation behöver inte betyda att livet tar slut det kan snarare vara en början på något nytt.

Stomi och reservoar

Det finns flera olika typer av stomier och reservoarer och många olika anledningar till att man måste genomgå en operation. En operation görs alltid för att förbättra den sjukas situation. De olika stomier och reservoarer har olika för- och nackdelar men samtliga gör det möjligt att leva ett fullt normalt och aktivt liv.

Ordet stomi kommer från grekiskan och betyder mun eller öppning. Själva stomin skapas kirurgiskt genom att en bit av tunn- eller tjocktarm läggs ut genom en öppning i bukväggen och det är via denna som kroppsavfallet lämnar kroppen och samlas upp i bandaget som kallas stomipåse.

Kort om anatomin i mag- och tarmkanalen

Magtarmkanalen löper från munnen ner till ändtarmsöppningen. Maten förs in i kroppen via munnen för att sväljas, spjälkas och tas upp. Näringsämnen tas upp i tunntarmen och har här en flytande konsistens. I tjocktarmen sker elimineringen av restprodukter och vätska absorberas och innehållet får då en mer fast konsistens.

Så kroppsavfallet som lämnar en stomi på tunntarmen, ileostomi, är flytande medan det som lämnar en stomi på tjocktarmen, kolostomi, är fast till konsistensen.

Stomins placering

För att vara säker på att stomipåsen sitter ordentligt på plats och för att undvika att man får läckage tänker kirurger och stomiterapeuter noga genom placeringen av stomin så den blir så bra som möjligt för just dig. Innan operationen kommer man markera ut på magen var stomin kommer placeras. Detta tittar man på i sittande, stående och liggande ställning. Man försöker undvika benutskott som höftbenet och höftbenskammen. Man undviker också naveln, ärr, hudveck och midjan. Man är också noga med att man ska kunna röra sig ordentligt, böja sig och att man ska kunna se sin stomi.

Hur en stomi ser ut

En stomi är alltid röd och fuktig. Den har ungefär samma färg och yta som munnens insida. Den kan sticka ut ett par centimeter men den kan också ligga i ungefär samma nivå som huden. Det finns lika många olika utseende på stomier som det finns individer.

En stomi har mycket liten eller ingen känsel alls och man kan alltså vidröra den utan att man känner det eller att det gör ont. Eftersom stomin är insidan av tarmen så har den en mängd små blodkärl vilket gör att den lätt kan blöda om man stöter till den eller gnuggar den. Detta är helt normalt och alltså inget farligt.

Skötsel av stomi

Eftersom det finns olika typer av stomier finns det också en mängd olika typer av förband. Det är viktigt att hitta en typ av bandage som man trivs med och som passar just en själv. Man anpassar förbandet efter vilken typ av stomi man har.

Grovt kan man dela in förbanden i endels-bandage, tvådelsbandage och tömbar- och sluten påse. Det finns många olika storlekar och modeller på bandagen.

Vid endelsbandage sitter hudskyddsplattan samman med själva påsen och normalt bytar man hela förbandet en gång dagligen.

Vid tvådelsbandage är hudskyddsplattan för sig och påsen för sig. Hudskyddsplattan sätts runt stomin och sitter normalt 3-5 dagar och påsen knäpps på plattan och bytas en gång om dagen.

Tömbara bandage används främst vid ileostomi där man vanligtvis tömmer påsen 4-6 gånger om dagen. Slutna påsar används främst vid kolostomi.

Efter en stomioperation får man hjälp av en så kallad stomiterapeut att prova ut bandage som man känner sig bekväm med och som passar ens livsstil.

Kost

Generellt ska man inte behöva ändra på sin livsstil för att man blivit stomiopererad. De flesta kan fortsätta att äta samma mat som tidigare men man bör vara uppmärksam och tänka på vissa saker.

Man bör tugga maten väl för att undvika att födan täpper till i tarmen och man bör också äta regelbundet och jämt fördelat över dygnet.

Har man ileostomi ska man dricka rikligt med vätska, gärna 1,5-2 liter per dygn och man bör gärna salta lite extra på maten.

Om man är kolostomiopererad kan det vara bra att vara försiktig med gasbildande livsmedel samt att äta frukt och grönsaker regelbundet för att förhindra förstoppning.

Men det viktigaste av allt är att man själv provar sig fram och finner sin egen väg för att hitta en balans i kosthållningen som ens egen kropp och mage mår bra av.

(Bild: Coloplast AB)

Annons:
[JosefineK]
4/18/09, 11:19 AM
#1

Vilken bra information! Kan du inte skriva lite om hur du upplever att ha stomi?

Kram

Issa
9/24/09, 2:46 AM
#2

Vore bra om det skulle finnas info även om vilka "följdsjukdomar" som kan dyka upp efter en stomioperation. Själv har jag haft njursten och grus som går lite då och då i och med att jag har en ileostomi och det blir inte samma genomströmning i njurarna utan det bildas grus.

Finns även fler sake som kan dyka upp.

LillaTove
2/22/17, 10:09 AM
#3

Jag är kolostomi opererad efter svår cancer och använder idag aldrig "påse", utan irrigerar och har propp dygnet runt. Detta är naturligtvis väldigt befriande men vill ändå dölja min propp (som ser ut som ett runt plåster på magen). Har någon bra tips emottages det tacksamt!

Upp till toppen
Annons: