2011-07-06 15:53 #0 av: [JosefineK]

Gluten finns i mat som innehåller vete, råg, och korn. Behandlingen av glutenintolerans går ut på att helt utesluta gluten ur maten.

Glutenintolerans innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Gluten skadar tarmluddet i tarmens slemhinna och tarmen blir till slut helt slät. Tarmluddet har betydelse för att man ska kunna tillgodogöra sig näringen i maten på ett bra sätt.

Glutenintolerans varar hela livet, men besvären brukar gå över om man enbart äter mat utan gluten. Man vet inte varför vissa blir känsliga för gluten. En viktig orsak är ärftlighet.

Vanliga symtom på glutenintolerans är:

  • trötthet
  • diarré och gaser
  • viktnedgång
  • blodbrist
  • blåsor i munnen
  • värk i skelettet
  • svårigheter att få barn.

Om man börjar äta glutenfri mat läker tarmen och börjar fungera bra igen och nytt tarmludd brukar återbildas inom några månader. Via vårdcentralen kan man få träffa en dietist som går igenom vilken mat som går bra att äta.

Källa: 1177.se