Andra diagnoser

Laktosintolerans

2009-05-28 12:37 #0 av: [JosefineK]

När man har laktosintolerans innebär det att man är överkänslig, inte allergisk, mot mjölksocker dvs laktos. Att ha laktosintolerans är ofarligt, även om besvären kan upplevas som mycket obehagliga.

När man har laktosintolerans innebär det att man är överkänslig, inte allergisk, mot mjölksocker dvs laktos. Att ha laktosintolerans är ofarligt, även om besvären kan upplevas som mycket obehagliga. Om man undviker matvaror med mycket laktos, främst vanlig mjölk, kan man undvika besvär.

Man kan ha olika typer av laktosintolerans, den kan vara medfödd och ge symtom redan när man är spädbarn. Man kan också ha en laktosintolerans som kallas primär laktosintolerans. Då brukar man tåla livsmedel som innehåller små mängder mjölksocker som lagrad ost, smör och vissa smörgåsmargariner. Tillfällig laktosintolerans kan man få om slemhinnan i tunntarmen skadas av någon tarmsjukdom.
 
Symtom

Det är vanligt att man får gaser, diarré, magknip och uppsvälld mage.
 
Laktos bryts ner i tunntarmen

I tunntarmens slemhinna finns flera olika enzymer som behövs för matsmältningen. De sönderdelar maten så att näringsämnena kan tas upp från tunntarmen för att sedan kunna föras vidare ut i kroppen. Det enzym som bryter ner laktos heter laktas. Om kroppen saknar eller har för lite av enzymet bryts inte allt laktos ner. Det stannar då kvar i tarmen och drar till sig vatten både i tunntarmen och i tjocktarmen. Det kan göra att man får diarré eller lös avföring. I tjocktarmen angrips laktoset av tarmbakterier och därför bildas det gaser.

Allergi mot komjölksprotein kan ge svårare besvär. Komjölksprotein finns i alla mjölkprodukter och man kan vara allergisk mot proteinet både som barn och som vuxen. Symtomen kan likna de man får av laktosintolerans, men man kan även få svårare besvär som kräkningar, eksem och andningsbesvär.
 
Uteslutningsmetoder

Om man har besvär som tyder på laktosintolerans ska man vända sig till vårdcentralen. Där kan man få hjälp av en läkare. Man brukar få börja med att helt utesluta mjölkprodukter under fyra veckor. Försvinner besvären då för att sedan komma tillbaka när man börjar med mjölkprodukter igen kan man vara antingen laktosintolerant eller allergisk mot komjölksprotein. Har man inga besvär efter någon månad med en kost som innehåller lite laktos men normala mängder mjölkprotein, till exempel hårdost, fil, yoghurt och låglaktosprodukter tyder det på att man är laktosintolerant.

Kostråd

Man brukar kunna äta en del vanliga mjölkprodukter som innehåller små mängder laktos utan att få besvär. Ost som är lagrad längre än tre månader är oftast laktosfri. Smör och en del smörgåsmargarin innehåller mycket lite laktos. Yoghurt och fil innehåller ungefär hälften så mycket laktos som mjölk gör. Det gör även vispgrädde och creme fraîche.

Idag finns det gott om så kallade laktosreducerade livsmedel, mjölkprodukter där mängden laktos är minskad. Man även köpa laktosfria mjölkersättningar som havre- och sojamjölk.

Enzymet laktas som droppar eller tabletter

Det finns tillfällen när det kan vara svårt att undvika laktos. Då finns möjligheten att ta laktas i tablett- eller droppform. Laktas kan man köpa receptfritt på apotek.

(Sjukvårdsrådgivningen, 2009)

Anmäl
2009-05-28 21:14 #1 av: [dcpower]

det där va en jättebra artikel. Jag trodde först jag hade laktosintoleranselr rättare sagt jag har VETAT att jag haft det fast blodproverna inte visade nått men min mage reagerade till en början BARA på mjölk men jag vande magen vid mjölk men nu har magen fått ytterligare problem jag måste gå till botten med å som jag ska kontakta läkaren för men jag VET att jag har elr hade laktosintolerans ett tag, ja nu har jag ett JÄTTEBRA tips till er alla därute med laktos intolerans ta ett glas mjölk  varje kväll(absolut inte mer) å så håller ni på sådär i några veckor på mig försvann problemen helt jag har oxå läst att det går å vänja magen vid mjölk på det sättet lycka till å TACK josefine K för en bra artikel från dcpower

Anmäl
2009-05-29 16:56 #2 av: [JosefineK]

Roligt att du gillade den! Glad

Anmäl
2009-05-30 14:15 #3 av: [dcpower]

javisst, jag gilla den jättemkt förut innan jag vande magen vid mjölk stämde dom här symptomen jättebra på min mage nu har jag inga problem alls med mjölk

Anmäl
2009-06-27 19:41 #4 av: Hickory

det pratas en hel del om laktosintolerans men jag tycker att det pratas väldigt lite om en tänkbar orsak som kan ligga bakom denna intolerans, nämligen SOCKER.

en av de första enzymer som förstörs i magen av hög sockerkonsumtion är laktas, ett ämne som behövs för att bryta ned mjölk.

laktas är också det som sist återbildas när tarmen läker och kan försvinna för alltid.

med en brist på laktas uppstår känslighet för mjölkprodukter, laktosintolerans.

det betyder alltså att din kost kan vara boven till det hela och det betyder även att du kan botas mot din intolerans.(om det är kosten som är boven)

man ska pröva att under 3 månader utesluta allt socker ur kosten och under den tiden hinner mage och tarm starta sin läkningsprocess.

det här står att läsa om bland annat i Bitten Jonssons bok Sockerbomben. Socker kan ge en mängd sjukdomar som man faktiskt inte trodde kunde vara sant.

Socker sänker ditt immunsystem och gör dig svag och mottaglig för diverse åkommor.

så är du laktosintolerant, med svullen och tråkig mage som reagerar på allt- så börja med att rena kroppen ifrån socker.

även om du kanske aldrig blir hundra frisk kommer du säkert bli 50 procent bättre för socker skadar mer än vad vi tror och vill tro.

socker startar upp allehanda inflammationer i kroppen och det är viktigt att vi förstår detta. socker är inte en ofarlig "krydda" i tillvaron och vi överkonsumerar det vansinnigt mycket.

på 1700-talet åt en person i snitt 4hg socker per år.

på 1900-talet är det mellan 30-40 kilo per år.......

 

låt inte sockerindustrin bli din död.

skaffa dig kunskap om sockrets effekter på kroppen och försök åtminstone minimera det.

 

 

Anmäl
2009-06-28 13:16 #5 av: Ulf-S

Som Hickory säger så kan laktosintolerans vara en sekundärintolerans, alltså bero på att något stör kroppens tarmslemhinna och tillverkning av laktas.

Det kan även orsakas av annat än socker, känsliga tarmar kan skadas av olösliga fibrer och gluten i spannmål.

Anmäl
2009-07-09 02:40 #6 av: Mezzzanina

Jag var på Karolinska för utredning av min mage.Min läkare där frågade om jag var allergisk mot något.Jag svarade:Laktos.

Då sa han:

Aha, du har blivit vuxen!

Och sedan berättade han att ungefär var tredje vuxen har laktosintollerans.

Jag blev lite förvånad över att det var så vanligt.

Anmäl
2009-09-20 22:06 #7 av: [TrevorS]

Man kan vara mjölkproteinsallergiker också. =)

Anmäl
2012-01-07 23:42 #8 av: kela67

Det är antagligen ännu vanligare att vara laktosintolerant än var tredje person. Många vet inte att deras dåliga magar beror på laktos och gluten intolerans och lever med sina besvär utan att veta om orsaken. Själv mår jag bättre när jag sloppar komjölksprodukter och istället äter get- och fårmjölksprodukter. Jag tar även kosttillskott av matsmältningsenzymer och känner stor skillnad. Jag behöver inte längre leva med uppsvullen mage!

Anmäl
2012-01-26 07:45 #9 av: [Kaktuz]

även apelsin/citrus kan man vara känslig av om ma är det av laktos. Tex läsk och färsk apelsin.

Anmäl
2012-03-31 12:14 #10 av: cavalo

Tack för en jättebra artikel JosefineK! Gav mig mycket bra information som jag varit för lat att ta reda på själv. Skrattande

Anmäl
2012-08-16 19:43 #11 av: RobinEH

Ofarligt är ju inte helt rätt. Man kan ju drabbas av elektrolyobalans pga diarre.
Vad gäller diagnostiseringen så antog min läkare att jag var laktosintolerant, inget krånglande sär inte.
Laktas-tabletter åt jag ett tag. Sedan fungerade de inte längre för mig.
Dagens utbud av laktosfria produkter är utmärkt. Dessutom blir man lite nyttigare då man inte "tål" allt.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.