Tips och råd

Graviditet och amning vid tarmsjukdomar

2009-05-06 13:48 #0 av: [JosefineK]

Sjukdomsaktivitet vid såväl ulcerös kolit som Crohns sjukdom under graviditeten kan innebära risker både för mamman och fostret. Har du egen erfarenhet? Skriv gärna och berätta!

Rådgör alltid med din läkare om du medicinerar och blir gravid!

Sjukdomsaktivitet vid såväl ulcerös kolit som Crohns sjukdom under graviditeten kan innebära risker både för mamman och fostret. Detta måste vägas mot de risker för fostret som läkemedelsbehandling kan medföra. Som generell regel bör redan insatt underhållsbehandling bibehållas för att undvika nya skov.

Sulfasalazin (ex Salazopyrin) betraktas som ett helt säkert preparat, liksom en del kortisonpreparat vid akuta skov. Även om erfarenheterna av andra 5-ASA-preparat än sulfasalazin är begränsade, bör grundregeln vara att behålla respektive 5-ASA-preparat. Behandling med metronidazol (Flagyl) samt azatioprin (Imurel) och bör fortsätta under graviditet om indikationen är stark.

Även om tillgängliga data om anti-TNF-terapi  (Humira, Remicade) inte indikerar någon risk vid graviditet och amning kan denna terapi tidigast rekommenderas 6 månader efter graviditeten. Dessa allmänna principer gäller för de flesta förstahandspreparaten även under amning.

(Läkemedelsboken 2009-2010)

Har du egen erfarenhet? Skriv gärna och berätta!

 

(Bild: bsilder, sxc.hu)

Anmäl
2009-06-08 14:49 #1 av: fenixthebasketcase

Du råkar inte veta vad man säger om ibs och graviditet? Pratade med en tjej som sa att hennes mage blev så mycket bättre när hon var gravid. Kanske samma för chrons och UC?

Anmäl
2009-06-09 18:53 #2 av: [JosefineK]

Hejsan!

När det gäller IBS kan jag inte svara på om det blir bättre. Men om man har crohns och blir gravid under tiden då man inte har skov så brukar det hålla sig borta. Har hört från flera att de har mått bättre och att tarmen hållt sig lugn under graviditet.

Mvh

Anmäl
2009-06-10 11:00 #3 av: fenixthebasketcase

Ja, det är också vad jag har hört. Jag var livrädd för att bli gravid innan, med tanke på magen. Men det känns lite bättre när det är så många som säger att de brukar må bättre.

Anmäl
2009-12-02 00:33 #4 av: [JosefineK]

Nu är det min egen tur att skriva i detta forum ;)

Jag är gravid i 9 månaden och vad gäller tarmen så har den verkligen varit lugn utan läkemedel. Slutade med Hurmira och Pentasa i vecka gravvecka 18.

Har dock haft mycket förvärkar i flera flera veckor men om någon risk för förtidsbörd föreligger pga min Crohn vet man ej.

Någon annan gravid som vill dela med sig?

Mvh Josefinek

Anmäl
2010-08-04 00:41 #5 av: ChristinaMC

Jag har haft Crohn sedan jag var 11 år, är nu 43.

Jag har en son som är 26 år som har AV-block pga att jag hade skov under graviditet.

AV-block är förenklat att hjärnans signaler till hjärtat är rubbat.

Diagnos och bakgrundorsak är fastställda av hans läkare, alltså inte av min mag/tarmspecialist.

Hade ingen aning om att detta kunde hända när man hade Crohn.

Har ytterligare en son 21 år som är fullt frisk.

Ammning har inte fungerat alls för mig, kroppen gick på sparlåga och vägrade producera någon mjölk som en extrabörda.

Båda mina barn var underviktiga vid födseln, den äldsta framför allt, han var även uttorkad och svag.

Ett tips! Håll koll på er folsyra, särskillt om ni planerar att bli gravida, ta extra tillskott redan nu.

Folsyra är jätteviktigt att man har normal dos av under graviditet.

 

//Christina

Anmäl
2011-11-26 09:27 #6 av: ninalar

Hej Hej

Jag och min sambo pratar om att skaffa barn. Min sambo lever med crohn och får en medecin som heter Remicade. Hans läkare sa för nått år sedan att man skulle vara "fri" från medicinen i 1 år innan man bröjade försöka med barn. Vi har sökt på nätet efter information men hittar inget. Är det någon som vet hur det funkar?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.