Stomi

Olika typer av stomier och reservoarer

2009-04-17 12:57 #0 av: JolinaB

Det finns flera olika typer av stomier och reservoarer och här följer en kort beskrivning av dem.

Ileostomi

Ileum betyder tunntarm på latin och denna typ av stomi skapas genom att sista delen av tunntarmen tas ut genom huden, oftast på höger sida av magen, och sys fast där. Vid operationen tas den sjuka delen av tarmen bort, vanligtvis tjocktarmen och ändtarmen.

Den vanligaste orsaken till en ileostomi är de inflammatoriska tarmsjukdomarna Ulcerös kolit eller Morbus Crohn, Familjär adenomatös polypos (FAP) eller för att avlasta tjocktarmen (en så kallad tillfällig stomi).

Kontinent ileostomi

En kontinent ileostomi, även kallad "Kocks blåsa", är en typ av reservoar som möjliggör att man själv kan kontrollera tarmtömningen och man behöver inte ha stomi med tillhörande stomibandage. Vid operationen brukar man ta bort tjocktarmen och ändtarmen och reservoarens mynning som utgörs av tunntarmen förs ut genom magen. Man tömmer reservoaren flera gånger dagligen genom att föra in en kateter.

En kontinent ileostomi opereras främst vid Ulcerös kolit samt vid Familjär adenomatös polypos (FAP)

Bäckenreservoar

Vid en bäckenreservoar har man avlägsnat ändtarmen och omformat tunntarmen till en reservoar som man kopplat på till analkanalen. Detta möjliggör att man själv kan kontrollera avföringen. Det finns olika typer av bäckenreservoarer; IRA samt IPAA.

IRA, Ileo rektal anastomos, är en operation där man kopplar tunntarmen direkt till övre delen av ändtarmen och detta möjliggör att man själv kan kontrollera avföringen. Själva operationen görs vanligtvis i två steg. Vid första steget avlägsnas tjocktarmen och en tillfällig ileostomi konstrueras. I andra steget läggs stomin ned och tunntarmsmynningen kopplas på till ändtarmen.

Denna operation görs vanligtvis vid Ulcerös kolit samt vid Familjär adenomatös polypos (FAP)

IPAA, Ileo pouch anal anastomos, är en operation där man avlägsnar tjocktarmen och äntarmen och använder tunntarmen för att skapa en reservoar som förvarar tarminnehållet. Reservoaren kopplas till analkanalen. Även denna operation görs vanligvis i två steg där man först avlägsnar tjocktarmen och ändtarmen och gör en ileostomi. I andra steget läggs ileostomin ner och tunntarmen kopplas ned till analkanalen.

Denna operation görs vanligtvis vid Ulcerös kolit samt vid Familjär adenomatös polypos (FAP).

Kolostomi

Colon är det latinska namnet för tjocktarm och denna typ av stomi skapas genom att ändtarmen och en del av tjocktarmen tas bort och själva tjocktarmen tas ut genom huden och sys fast. En kolostomi brukar oftast vara placerad på magens vänstra sida.

Den vanligaste orsaken till en kolostomioperation är ändtarmscancer eller när en kolonreservoar inte är möjlig att operera. En kolonreservoar innebär att man formar en reservoar av den sista delen av tjocktarmen för att bibehålla den naturliga vägen för avföring, alltså att man slipper stomi och en påse på magen.

Anmäl
2009-04-20 11:05 #1 av: [JosefineK]

Bra information!Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.