Information om sjukdomar

Vad är Ulcerös colit?

2009-04-04 00:24 #0 av: [JosefineK]

Ulcerös kolit är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom som drabbar tjocktarmen. Vanligast är att den sitter i nedre delen av tjocktarmen och ändtarmen. Sjukdomen är lika vanlig hos män och kvinnor och den debuterar ofta i ung ålder, de flesta i 15-35 års åldern.

Ulcerös kolit

Ulcerös colit är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom som drabbar tjocktarmen. Vanligast är att den sitter i nedre delen av tjocktarmen och ändtarmen. Sjukdomen är lika vanlig hos män och kvinnor och den debuterar ofta i ung ålder, de flesta i 15-35 års åldern. Omkring 30 000 svenskar har ulcerös kolit och varje år nyinsjuknar omkring 1 000 personer.

Orsaker till sjukdomen

Ulcerös kolit beror på en samverkan mellan yttre faktorer som miljö, föda och ärftliga faktorer. Exakt vilka vet inte forskarna ännu men man tror att det föreligger en viss ärftlighet att utveckla sjukdomen. Vad man vet är att rökning ger ett visst skydd mot att insjukna i ulcerös kolit. (Det är inte helt ovanligt att sjukdomen bryter ut i samband med att man slutar röka.) Läkarna avråder ändå från rökning eftersom det kan leda till andra allvarliga sjukdomar.

Symtom

Det vanligaste symtomet är diarré, med varierande grad av blod och slem i avföringen. Ju större del av tjocktarmen som är inflammerad, desto lösare är diarréerna. Om det bara är ändtarmen eller nedre delen av tjocktarmen som är inflammerad kan avföringen vara blodblandad. Andra symtom är trötthet och feber. Många kan få problem med sina leder och det är inte ovanligt att ledvärk är första tecknet på att ett skov är påväg.

Hur ställa diagnos?

Koloskopi, rektoskopi och röntgen samt blod- och avföringsprover är de vanligaste undersökningsmetoderna.

(Grefberg & Johansson, 2003)

(Upphovsman bild: arnout66 )

Anmäl
2009-04-20 13:24 #1 av: Hoppfull

Hej!

Är sajten enbart inriktad mot den traditionella sjukvårdens syn på mag-tarmsjukdomar eller är den även öppen och intresserad av alternativa synsätt?

Tänker exempelvis på just ulcerös colit och att det finns de som blivit friska/friskare genom kostomlägging (trots att sjukvården inte tror på detta har de sett resultaten...).

Anmäl
2009-04-20 21:07 #2 av: [JosefineK]

Hej!

Du får gärna dela med dig av alternativa synsätt. Bara roligt! Det kan ju vara ett bra komplement.

Vänliga hälsningar

Anmäl
2009-04-20 21:56 #3 av: Hoppfull

Så kul :) Har erfarenhet av att det kan bemötas ganska negativt nämligen.

Här är en länk till en nätbok som är kanonintressant tycker jag! Om Ulcerös colit och andra sjukdomar

Jag har själv ingen diagnos men har haft lite tendens till inflammation emellanåt vilket jag helt kopplar till kosten.

Anmäl
2009-04-20 22:31 #4 av: [JosefineK]

Intressant läsning! Glad

Anmäl
2009-05-07 16:04 #5 av: Efva

Hoppfull: Tack för tipset och länken! Ska läsa och begrunda, eftersom jag själv har UC.

Anmäl
2009-05-07 16:06 #6 av: Hoppfull

Det var så lite Glad snubblade över den då jag googlade på inflammerad tarm eftersom jag fick ett sådant värde ganska nyligen. Jag har lagt om min kost själv nu och ska se hur det kommer att få mig att må. Tyvärr äter jag levaxin och den innehåller laktos som jag är allergisk mot vilket ju är mycket besvärligt om man ska läka sina tarmar.

Lycka till Efva!

Anmäl
2009-05-07 16:17 #7 av: Efva

Hoppfull: Tack! Lycka till du också! Jag har lagt om min kost till LCHF sen i mitten av februari, och mår mycket bättre i tarmarna, även om jag inte blivit av med sjukdomen. Det ska bli spännande att se vad Annika skriver, ska läsa det i solstolen i helgen..Cool

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.