Colit / Kolit - sjukdomar

Mikroskopisk Kolit någon?

2012-02-02 13:00 #0 av: Eeia

God dagens :)

Jag diagnostiserades relativt nyligen med mikroskopisk kolit och är lite nyfiken på om det är någon annan där ute som har denna diagnos och hur det i så fall har sett ut för dig?

Jag vet ännu inte om jag har kollagen kolit eller lymfocytär kolit då jag bara fått svar på biopsi från koloskopin jag gjorde och ännu inte fått någon tid till läkaren. Behandlas nu med entocort och magen fungerar tusen gånger bättre. Jag upplever mig nästan vara lite väl trög i magen nu, men vet inte om det har att göra med andra mediciner jag äter att göra.

Skulle i alla fall vara intressant att få höra hur någon annan upplevt den här diagnosen om den oturligt nog har fått den. Även lite nyfiken på om personen ifråga ätit/äter ssri och har någon i släkten med annan tarmsjukdom. Då man inte verkar veta riktigt varför man får den men ser att det kan finnas samband mellan detta.

Själv fick jag den i samma veva som jag slutade med ssri-preparat som jag ätit sedan många år och min far har ulcerös colit. För övrigt är jag bara 25 år och kvinna, skall visst vara vanligare med medelålders kvinnor, men jag har ju alltid känt mig gammal, fick mina första gråa hår när jag var arton t.ex. ;)

Väl bemött!

Anmäl
2012-02-05 01:14 #1 av: Qamilla

Jag kan berätta att jag fick min Ulcerös Kolit pga SSRI-preparat. Det är tydligen vanligare än man tror fast läkarna låtsas om som dom inte vet det. Det är bara specialisterna inom psyk som vet det. Har man redan en IBD-sjukdom ska man undvika alla SSRI preparat eftersom dom även kan utlösa nya skov. I stället kan man prova något som höjer dopaminet, t ex Voxra.

Mot din tröga mage kan jag rekommendera magnesium oxid. Det tas knappt upp av kroppen men är milt laxerande utan att vara vanebildande. Börja med en halv kapsel till frukost, lunch och middag i en vecka och sen gör du en utvärdering. Är du fortfarande för hård öka med 1/2 till sänggåendet. Är du för lös så ta bort den till lunchen. http://www.iherb.com/Nature-s-Bounty-Magnesium-250-mg-100-Caplets/32358?at=0

Den här är perfekt om man vill kunna dela sina tabletter: http://www.iherb.com/LGS-Health-Products-Patented-Pill-Splitter/28944?at=0

För att få din mage och tarmar att må bra rekommenderar jag probiotika. En så stark som möjligt och den hittar du inte i Sverige. I USA kostar 5 månaders förbrukning lika mycket som 1 månad i Sverige, trots att den svenska innehåller mycket mindre bakterier. http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Probiotic-30-Billion-CFU-s-150-Vcaps/19519?at=0

Vill du prova att handla från iHerb.com så är frakten till Sverige ca 6 dollar och det tar ca 2 veckor innan du får leveransen. Använd koden: QAM939 på din fösta order så får du 5 dollar i rabatt.

Anmäl
2012-02-05 18:25 #2 av: Eeia

Åh, tack så mycket för alla goda råd och den intressanta informationen! Faktiskt funderat på att införskaffa just magnesium då jag upptäckte att det hade den effekten när jag åt tillskott förr. Probiotika kör jag på dagligen men kanske kan vara värt att investera i något med "mer drag" i.

Blev till fundersam nu, eftersom jag just blivit bra i magen efter kortisonkur men just börjat med ssri igen, dock en väldigt låg dos. Får nog ta upp och diskutera det här med samtliga av mina läkare och se vad dem säger.

Det var hemskt vänligt av dig att dela med dig även om du nu inte har just mikroskopisk kolit. Tusen tack! Skrattande

Anmäl
2012-02-05 19:57 #3 av: Qamilla

Varsågod. Det är inte säkert att dina läkare vet om det här med ssri och IBD. Men läser du i packsedeln så står det att det ökar blödningsbenägenheten i alla slemhinnor eller något liknande. Trots att jag tog upp det med min magläkare så sa han att det absolut inte kunde vara mina ssri-preparat som orsakat mina blödningar i tarmen. Sen råkade jag nämna det för en kompis som jobbar på rättspsyk och hon sa att där är det allmänt känt att just dessa kan orsaka IBD. Men alla behöver ju inte råka ut för det men eftersom det finns i er släkt så skulle jag vara lite extra försiktig om jag vore du. Det är ju en kronisk sjukdom så det är bättre att helt slippa få den.

Hoppas du får nytta och glädje av infon jag skrev. Är det något annat du undrar över så hör gärna av dig. Läs gärna även min tråd om "hälsan börjar i tarmen". Då får man en inblick av hur mycket som en dålig tarm påverkar. Lycka till.

Anmäl
2012-02-08 04:22 #4 av: Madameh

Qamilla: Vad tycker du jag ska göra mot min uppblåsta mage av ballongtyp? Jag har haft förstoppning till och från i 35 år och nu trög mage. Men haft tarminflammation i 2 månader som varit så jobbig och ej kunnat äta nånting nästan. Nu jäser magen dock bara upp och lite sveda. Men ingen läkare vet vad det är. Bara just tarminflammation (förhöjt Calprotectin) och jag tar Iberogast 15 droppar och Probiotika samt pepparmyntte. Jag tar även D vitamin. Fler råd? MVH M

Anmäl
2012-02-09 08:59 #5 av: Qamilla

#4. Även jag har förhöjt Calprotectin ca 10 gånger för högt. Jag är helt övertygad om att det är dina tarmbakterier som spökar. Det är så det börjar.

Om du inte behöver ta Iberogst så sluta med den ett tag.

Ta riktigt starka probiotika (dom i Sverige är för svaga och dyra). Köp denna: http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Probiotic-30-Billion-CFU-s-150-Vcaps/19519?at=0
Börja med 1 kapsel per dag 30 min innan sänggående. Efter 1 vecka ta 1 kapsel 30 min före frukost och 1 kapsel 30 min innan sänggående.

Ta 1 sån här tablett före varje måltid: http://www.iherb.com/Now-Foods-Super-Enzymes-180-Tablets/856?at=0
Det hjälper till att bryta ner maten så att inte osmält mat läcker ut ur tarmen och skapar inflammation i kroppen.

Ta 1 sån här kapsel per dag, mindre gör knappt nytta: http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Vitamin-D3-5-000-IU-360-Softgels/18335?at=0

Ta 1/2 sån här tablett morgon, lunch och middag för att vara mindre förstoppad. Om du efter en vecka fortfarande är hård lägg till 1/2 innan sänggående. Om du är för lös, ta bort den till lunch. http://www.iherb.com/Nature-s-Bounty-Magnesium-250-mg-100-Caplets/32358?at=0

Bra att dela tabletter med: http://www.iherb.com/LGS-Health-Products-Patented-Pill-Splitter/28944?at=0

Denna hjälper mot inflammation: Börja med 1 kapsel till varje måltid. Efter 1 vecka, öka till 2 kapslar till varje måltid: http://www.iherb.com/Now-Foods-Omega-3-Cardiovascular-Support-200-Softgels/323?at=0

Även denna behövs mot inflammation: Börja med 1 kapsel till varje måltid, efter 1 vecka ta 2 till varje måltid: http://www.iherb.com/Now-Foods-Odorless-Garlic-Concentrated-Extract-250-Softgels/730?at=0

Ta 1,5 tsk av detta utrört i 1 litet glas vatten det första du gör på morgonen och det sista du gör innan du går och lägger dig i minst 1 månad: http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/l-glutamine-400-g

Vill du prova att handla från iHerb.com så använd koden: QAM939 på din första order så får du 5 dollar i rabatt.

Frakten kostar 4-6 dollar. Om du köper probiotikan så köp inget mer på den ordern, då kan du ditt paket fastna i tullen och dom lägger på både tull och exp. avg. I övrigt så håll dig runt max 370:- SEK samt under 1,8kg så är det lugnt.  Lycka till!

Anmäl
2012-02-09 09:42 #6 av: Qamilla

För att ytterligare hjälpa magen och inflammationen så undvik fibrer så mycket du kan. Dom är oftast för hårda för våra känsliga tarmar och skaper mer oreda än gör nytta.

Sen undvik socker, snabba kolhydrater samt Omega-6 som är inflammations-framkallande. Nästan alla vegetabiliska oljor innehåller för mycket omega-6. Kokosolja är bäst för hälsan och i mindre mängd kan man använda raps och olivolja.

Anmäl
2012-02-10 01:22 #7 av: Madameh

Jag har en pågående tarminflammation men det är Omega 3 och 6 i smöret jag äter Becel. Kan det förävrra min tarm? Läkarna ger mig Papaverin och Andopsin och vet inte om det blivit bättre men jag blåser upp förfärligt efter intag av all mat även soppa. Någon som vet nåt mer? Om man undviker fibrer hur gör man då om man är förstoppad och har trög mage?

Anmäl
2012-02-10 16:26 #8 av: Qamilla

JA! Margariner innehåller i stort sätt bara omega-6. Det lilla omega-3 som finns där är vegitabiliskt och tas upp till kroppen med max 2%. Becel är ett margarin. Smör är en naturlig produkt, det är inte margarin. Bland det bästa man kan göra för sin hälsa är att sluta med margarin.

Det omega-3 du behöver äta för att hjälpa kroppen motverka inflammationsprocessen i din kropp kan du inte få i dig via maten. Är man redan sjuk behöver man mycket.

Att fibrer hjälper mot trög mage är ok, OM du tål fibrer. Det gör oftast inte känsliga tarmar som oftast i stället blir sämre. Mot förstoppning äter man mer fett eller magnesium oxid som jag beskrev ovan.

 • Margarin: Industriell smörimitation med onaturligt hög omega-6-halt. Har inga hälsofördelar, smakar dåligt. Statistiskt kopplat till astma, allergier och andra inflammatoriska sjukdomar.
 •  

  Läs mer om margarin här och Becel och "Av alla de farliga margarinerna angavs Becel vara den allra farligaste. Den orsakar både cancer och kärlsjukdom".

  Att magen blåser upp efter maten är för att din stackars tarm inte kan bryta ner maten ordentligt, därav behovet av matsmältningsenzymer. Jag hoppas du får nytta av det jag skrev och får hälsan tillbaka.

  Anmäl
  2012-03-09 20:46 #9 av: Mkolit

  Hej Jag har också fått mikroskopisk kolit är 30 år äter sedan många år snri preparat jag frågat min magläkare om det kan ge mikroskopisk kolit men han säger nej.. har läst att ssri kan det ge det iaf...

  Anmäl
  2012-03-09 21:46 #10 av: Eeia

  Frågade min läkare när jag var på återbesök om han visste hur det låg till med ssri-preparaten men han sa att det inte var något som var bevisat så han tyckte att jag skulle fortsätta äta ssri eftersom jag uppenbarligen behöver dem. Men tycker det känns lite frustrerande att åsikterna verkar gå isär bland läkare och specialister och man undrar ju vem man bör lyssna på.

  Anmäl
  2012-03-12 16:29 #11 av: Mkolit

  Jo jag behöver också mina snri(venlafaxin), har hört lite olika från läkare angående att läkemedel med just seratonin kan förvärra mikroskopisk kolit eller utlösa skov men min gastreolog måste ju veta det så jag får lita på honom... har läst att lite om voxra verkar vara en bra antidepp medicen men just biverkningar av krampanfall låter inge vidare. Vilken srri medcin äter du? Äter du några medciner mot just mikroskopisk kolit?

  Anmäl
  2012-03-12 17:18 #12 av: Eeia

  Ja, man får ju hoppas att dem har någon koll. Just nu äter jag ssri-medicinen citalopram och än så länge verkar det gå bra. Åt venlafaxin förr och det var faktiskt i samma veva som jag satte ut det som magen började krångla. Sedan åt jag kortison (entocord) under en period tills jag blev stabil i magen och nu "underhåller" jag bara tarmen med probiotika och silica gel.

  Får helt enkelt hoppas att jag inte får några nya skov, man kan ju slippa det vad jag har förstått. Hoppas att din mage också vill vara snäll och sköta sig :) Man har ju fullt upp med den psykiska biten så det räcker och blir över.

  Anmäl
  2012-03-12 17:36 #13 av: Mkolit

  Okej den medcinen har jag också ätit för många år sedan men den hjälpte inte mig...har nu ätit venlafaxin i många år och den fungerar bra har funderat få att försöka dra ner på den men vi får väl se..Jo magen är väl lite sådär med ska in på gastro och koloskopi snart och kolla var ett prov som inte var så bra calprotectin. sen har jag besvär med magen å lite med lederna..äter just nu medcinen Creon för matspjälkningsenzymer. Har gått på Entocord förut en tid jag med. Har du lymfocitär el kollagen kolit? Jag har den första vad jag vet sen förra provbiten tog dom.

  Anmäl
  2012-03-12 18:33 #14 av: Eeia

  Jag har också lymfocytär. Dessutom har jag också problem med mina leder, haft hela livet. Men vet inte riktigt varför, har väldigt svaga muskelfästen och är överrörlig.

  Fy, stackare som skall göra koloskopi igen. Jag tyckte det var olidligt trots lugnande, muskelavslappnande och smärtstillande. Men det var för att jag var så mager plus att min tarm verkligen inte ville samarbeta, den snurrade sig runt sig själv så läkaren kunde inte ens komma hela vägen runt. Bråkigaste tarmen han vart med om ;)

  Hoppas din koloskopi och gastroskopi går bättre!

  Anmäl
  2012-03-12 19:18 #15 av: Mkolit

  Jo har gjort koloskopi en gång gjorde ganska ont fast man fick lungnade ingen rolig undersökning precis... gastro vet jag inte men låter inget vidare heller. Men det är bra och prata med någon i sin egen ålder om sjukdom mikroskopisk kolit för den får tydligen ofta äldre och kvinnor. Jag är man så jag är lite ovanlig då kanske.

  Anmäl
  2012-03-13 21:59 #16 av: Chestnut

  #14 Angående dina leder, kika in på hypermobilitet.ifokus. Tror nog att du kommer känna igen dig en hel del... Magproblem är jättevanligt när man har något överrörlighetssyndrom.

  Med vänliga hälsningar
  Chess

  Anmäl
  2012-05-03 15:04 #17 av: Jourhemmet

  Ang. gastroskopi så be att få Dormicum innan. Den går snabbt ur kroppen så du kan gå därifrån genast utan att känna dig groggy. Effekten är så bra av det så det känns som att man inte skulle bry sig om någon högg av en armen.

  Jag har lymfocytär kolit och har provat olika SSRI preparat innan diagnosen. Jag blev så dålig i magen att jag inte kunde gå utanför dörren när jag åt dessa och kunde inte begripa varför jag fick dessa enorma skov. Nu har jag fått lära mig att man ska undvika SSRI preparat och Ipren, treo och dyl. då dessa ger skov.

   

  Ni som ätit kortison, hur länge fick ni äta det? Jag började med fyra tabletter om dagen för att sedan trappa ner efter tre månader. Äter nu en om dagen och börjar få problem med magen igen. Tycker inte det känns bra att proppa i sig kortison för länge heller.

  Anmäl
  2012-05-05 22:32 #18 av: Tspmia

  Hej alla!

  Jag är "nybliven" (sen i april) Mikroskopisk kolit:are efter ca. 15 års besvär... Värst har de senaste 4 åren varit. Jag har provat de flesta dieter som laktosfri kost, glutenfrikost (fast det visar att jag inte har det!) det har varit tal om att jag är allergisk mot tillsattsämnen, IBS:mage osv... men nu har jag äntligen fått en fastställd diagnos och det känns som jag hittat hem! ;)

  Jag är 33 år och börjat min kortisonbehandling idag, 3 tabletter... och det kan va inbildning men jag har inga magknik, underbart! Jag har läst tidigare inlägg om ssir-repatat men har själv inte ätit dom.. (Däremot kännt mig nedstämd stundtals i livet men inte sökt vård) Jag minns att jag åt Lansoprazol mot magkatarr i tonåren och har läst på nätet att de kan ha inverkan på koliten... Nån mer som vet?

  Vore kul att ha kontakt med fler med samma diagnos som jag! ;)

  Anmäl
  2012-05-07 12:16 #19 av: Eeia

  Jisses Tspmia, 15 år har du fått stå ut! Vad härligt att du äntligen fått rätt diagnos nu i alla fall. Jag hade nog aldrig klarat mig så länge.

  Lansoprazolrets inverkan vet jag dess värre inget om.

  Men jag tror och hoppas att du kommer bli bra på kortisonet inom kort, det blev i alla fall jag och behövde inte hålla på med kuren särskillt länge, en månad ungefär. Önskar dig stort lycka till!

  Anmäl
  2012-05-30 21:21 #20 av: Mkolit

  Hur är det med era magar? min mage och tarm är inge vidare har inflammationen mikroskopisk kolit så har fått entocort nu igen...

  Anmäl
  2014-09-10 17:13 #21 av: Finken72

  #0 #1 #18 Hej! Nyss hemkommen med diagnosen mikroskopisk kolit! Lättnade är enorm för mig, började frukta jag förlorat förståndet, att mina magproblem självförvållade  ect. Min läkare försäkrar mig om att så är icke fallet. MEN jag har ätit SSRI preparat i ca 5 år fram till för 1½ år sen när jag la av. Jag önskar nån hade berättat detta för mig när jag fick dessa utskrivna, eller åtminstone nu i efterhand . Jag har enbart dålig erfarenhet av SSRI mediciner, bla triggade dessa min alkoholkonsumtion upplever jag, iom att efter jag slutat försvann det hemska suget efter att dricka mer och mer. Jag har förstås fortfarande en knepig relation till alkohol MEN suget är ändå annorlunda. Jag fick nu Entocort, 3 kapslar i 4 veckor osv med nertrappning....Bävar lite för ev. svullnad och andra biverkningar, men det får jag ta bara. Hoppas och tror det kommer hjälpa! Jag är 41 år, så också eg. för "ung" att ha detta.... Dela gärna med er om hur er sits är idag osv!

  Anmäl
  2016-01-16 16:17 #22 av: [Lummer]

  Hallå
  Jag har kollagen kolit. varit dålig i många år men fick diagnos i juni i år. Är nu inne på min 3e entocort kur sen dess. Gör väl inte underverk för figuren...
  Undrar om det är någon mer än jag som får pyttesmå kliande blåsor på tår fingrar och armar

  Anmäl

  Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.