Allmänt Mage & Tarm

Bajs-transplantation!

2012-04-30 03:15 #0 av: mimmit

Om detta redan diskuterats friskt i andra inlägg ber jag om ursäkt, jag letade men fann inget.

Jag tänkte höra med er, om det är någon som har kunskap eller erfarenhet av detta?

Om någon inte vet vad detta innebär, så är det när man tar avföring från valfri frisk donator och sprutar upp det i den sjuka tarmen med hjälp av en lavemangspruta. På så sätt tar donatorns alla goda bakterier över i den sjukes tarm, och slår ut de dåliga. Såå fantastiska resultat på detta. Helt galet att detta fortfarande ses som en "sista utväg" nästan överallt?! JA, det är äckligt men vi gör ju vad som helst för att bli friska, eller hur?

Detta gör de ju bara på människor med bakterien C.Diff, eller då tarmfloran slagits ut av antibiotika, åtminstone i Sverige, men efter några nätterns panikgooglande hittade jag fantastisk information. I t.ex Australien finns en hel klinik där de utför detta även på folk med t.ex UC och IBS! Ofta med väldigt bra resultat dessutom!!!

Ni visste säkert allt detta redan, men som sagt undrar jag om någon har erfarenhet/dylikt angående detta?

Jag har nämligen efter tusen samtal lyckats få infektionskliniken i Malmö att göra ett enormt undantag och testa detta på mig nu, som har någon slags post infektiös IBS (diarré & extremt illamående dygnet runt). Kanske har de i andra städer i Sverige redan testat detta på någon av er? Vore spännande att höra! Är såååå (försiktigt) glad, hoppfull och livrädd. Kram!

Anmäl
2012-04-30 09:51 #1 av: Lööv

Har vårdcentral kollat D vitamin och B12. Jag har haft liknande elände i  många år. Men först då jag fick digrnoen om B12 brist och D vitamin brist. Och jag äter B12 från hälsokost  D vitamin 40%. Så har illamående och svettningar svimmningar och diarer förpassats till minimum.

Blev mycket bättre av att sluta med  lacktos. och ost.  Finns fler i allergi sajten som upplevt detta.

Lycka till Blossas Matte

Anmäl
2012-04-30 10:03 #2 av: [tk1971]

Den här frågan liknar det som jag tänkt på - att slå ut hela tarmfloran med antibiotika och sedan plantera in önskvärda bakterier. För jag är övertygad om att mina magproblem har med bakteriefloran i tarmen att göra. Så det finns verkligen kliniker som gör sådana behandlingar? Hmm... jag kanske borde ta upp det med min läkare i alla fall, med risk för att bli utskrattad...

Anmäl
2012-04-30 12:30 #3 av: MissInAction

Hade ingen aning om detta! Aldrig hört talas om Förvånad och jag fick min IBS-diagnos för ca 7 år sedan, haft problemen i 11 år. 
Jag misstänker att mina problem började efter en magsjuka som jag hade då. Tyvärr så blev det ju inte bättre efter den andra magsjukan som jag fick för bara drygt en månad sedan.
Däremot så har magen blivit "normal" under några veckor då jag gått på penicillinkur!

Men vart ska man börja, liksom? Husläkare eller specialist? Och heter det bajs-transplantation eller har det något annat namn?? Jag tror inte att jag kan åka till Australien för att göra detta Obestämd


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-04-30 16:36 #4 av: mimmit

#1 Åh, tack för tipset, men de har kollat allt! Mina problem började när jag åt en jättestark måltid.

#2 Jaa, jag hade samma tanke innan jag hittade detta, som verkar ännu mer ultimat. Många blir verkligen helt bra efter några timmar, av bara en omgång! (Vissa har behövt göra det några gånger). Så OM tarmfloran är boven så SKA ju detta fungera! Är osäker på vad som hänt i min tarm, men det skadar inte att prova alls, så länge donatorn är frisk!

Jag blev ganska skrattad åt de första gångerna, men då mailade jag runt till läkare i Sverige. En av dem sa att det inte finns studier här ännu, men att han absolut trodde att det skulle kunna fungera. När jag berättade detta för min gastro-läkare fick han fart, remitterade mig till infektionskliniken som mot hans förmodan väldigt gärna utförde detta på mig! Så, om du pratar med din läkare, säg att en i Malmö ska få göra detta mot IBS nu, det borde ju intressera dem då!

#3 Usch…! :( Har bara haft mitt i 1 år nu, men känner redan att jag absolut inte står ut en dag till… Jag har som sagt kontakt med en gastro-specialistläkare på stora sjukhuset i Malmö men tror nog man kan gå via sin husläkare också? Huvudsaken är nog att man blir remitterad till infektionskliniken som utför arbetet? Hm, ja, så fungerar det här åtminstone!

Man KAN dock göra det själv hemma, många som gör det, jag hann själv köpa en mixer innan jag mot alla odds fick klartecken… :) Haha tviii! Bäst att göra det på sjukhus såklart!

Det har lite olika namn; fekalt/faeces/avförings lavemang/transplantation!Inom närmsta veckorna är det dags för mig, berättar såklart hur det går! Om det inte fungerar på mig så finns det fortfarande stora chanser att det funkar på många av er! Enda anledningarna till att detta inte blivit större är nog det estetiska, och att läkemedelsindustrin inte skulle tjäna något på detta.

En av många länkar: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/donerad-avforing-botar-sjuka

Anmäl
2012-04-30 18:53 #5 av: MissInAction

#4
Göra det hemma? Jisses, haha jag skulle aldrig få för mig det! Det känns säkrare om det utförs på sjukhus Skrattande

Mycket intressant artikel! Jag sitter här med rynkade ögonbryn och läser, detta är verkligen märkligt, men det verkar helt logiskt. Jag måste kontakta någon och argumentera att jag ska få prova. Det här drar verkligen ner livskvalitén enormt Rynkar på näsan

Känner man till några risker med behandlingen?


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-05-08 09:05 #6 av: Arny

Jag har u.c och så har jag svårt fall av Klostridium bakterier. Har gått på 2 kurer med antibiotikan vancocin men bakterien har överlevt. Har samtidigt skov så jag äter kortison och har nu påbörjat ytterligare en kur med vancocin, skall äta det i en och en halv månad. Om nu inte detta kommer hjälpa skall jag göra en tarmflora transplantation (som det heter när man får någon annans avföring i ett lavemang) Det görs 3 ggr i samma vecka. Och om jag skall göra det skall jag göra det på sjukhuset i Halmstad på infektions kliniken.

Tycker det låter lite äckligt, men om det kan hjälpa så kommer jag verkligen att göra det. 95% av de som gör det blir bra.

Har redan fixat en donator som har en "perfekt" mage.. Så vi får se, funkar inte antibiotikan så kommer jag göra detta

Anmäl
2012-05-08 11:29 #7 av: MissInAction

Tarmflora-transplantation låter lite trevligare än bajs-transplantation, ja Tungan ute

#6
Jag hoppas verkligen att du blir hjälpt. Om inte med antibiotika, så med transplantation. Verkar vara ett helvete för dig.

Hur hittade du din donator?
Får man utse vem man vill som är frisk? Testar de på sjukhuset då om dennes tarmflora är godkänd?


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-05-08 12:19 #8 av: Arny

Min läkare sa att en anhörig skall ge det. Så jag har paxat min kusin, hon har en superbra mage, vet dock inte om de gör några tester. Men hon har en väl fungerande mage =)

Anmäl
2012-05-16 08:00 #9 av: Elshira

Har själv aldrig tänkt på det, men å andra sidan brukar ju t.ex hästar äta andras bajs om de känner sig risiga i magen. En gamma huskur var att sila bajs i vatten och blanda ut med något gott och låta hästen dricka.

Jag antar dock att det är både bättre och trevligare att få det den andra vägen ;) Intressant i.af!

Anmäl
2012-05-18 00:11 #10 av: mimmit

Ja, ni får ursäkta mitt äckliga ordval, ville bara att så många som möjligt skulle läsa, om det nu kan hjälpa oss :)

Det verkar inte finnas några risker om donatorn bara är frisk, de tar flera tester! Jobbigt att man inte kan ta specifika prover på just tarmfloran bara...? Någon som vet HUR man vet att det är just tarmfloran som spökar för en?

Den 30:e maj är det dags för mig, så nu är det 12 dagar kvar och jag ligger redan och klöks, men hoppas hoppas hoppas så innerligt... Fungerar det inte första gången ska de prova igen. Känns förmodligen inte roligare andra gången, haha åh fy sjutton.#6 Åh, lycka till! Det är ju fruktansvärt äckligt, men är en desperat så...!

Anmäl
2012-05-18 13:41 #11 av: Banankaka320

Jag har också hört om det förut, men då var det tvungen att vara någon som man levde nära och ofta med så man har "ungefär" samma bakterier ändå. (Dock ska den vara frisk)

Men jag hade lätt gjort det för att bli frisk, vadsomhelst för att bli helt frisk från chrons.


Anmäl
2012-05-18 17:26 #12 av: [tk1971]

Måste man vara släkt med "donatorn"...?

Anmäl
2012-05-18 17:30 #13 av: mimmit

#12 Nja, måste inte vara just släkt. Gärna en man lever nära, säger många. Det finns säkert fördelar i det. Då får man antagligen en tarmflora som är väldigt lik den man hade innan man blev sjuk. Men mina läkare sa att jag bara skulle hitta någon med supermage! :)

Anmäl
2012-05-30 11:36 #14 av: mimmit

Nu är det precis gjort! Vill bara säga att det var hur ofarligt som helst, knappt obehagligt alls!

Har nu fått komma hem och, ursäkta detaljerna, men ligger fortfarande och kniper!! (Haha...) Två timmar nu utan problem! Håll tummarna nu! :)

De fantastiska människorna på infektionskliniken här i Malmö var väldigt hoppfulla och spända, detta var som sagt första gången i Sverige, för personer med IBS. HOPPAS HOPPAS HOPPAS! De funderar nu på att börja göra lavemang med nån slags havreblandning också (ännu konstigare?) så det ska jag få prova i slutet av sommaren om detta inte fungerar.

Så äckligt, men så himla intressant!

Anmäl
2012-05-30 13:33 #15 av: Arny

Hoppas verkligen att du blir hjälpt av detta! Kommer du få göra om det? Träffade min läkare i måndags och om jag skall byta ut min tarmflor så skall jag göra om proceduren 3 ggr på en vecka.

Du får hålla oss uppdaterade =)

Anmäl
2012-06-01 22:46 #16 av: mimmit

#15 Åh tusen tack :) Ah ja, 3 gånger på en vecka låter bra. Jag fick bara en gång nu, men fungerar det inte nu så testar vi igen i slutet av sommaren. Då ska jag också be om flera gånger!

Har faktiskt varit bra i magen sedan proceduren i onsdags, för första gången på 1,5 år!! Och knappt några uppstötningar, underligt nog. Fortfarande endel illamående-attacker, som är mitt största problem, men de sa att det antagligen tog minst två veckor för tarmfloran att stabilisera sig så är fortfarande hiimla hoppfull! :')

Tycker verkligen, verkligen du ska testa detta! Det gick så otroligt fort, lätt och kändes ingenting alls! :)

Anmäl
2012-06-10 12:23 #17 av: Tzatze

Tack för en intressant tråd. Glad

Satt på toa idag och läste i en gammal Illustrerad Vetenskap (nr1, 2012). Där fanns en artikel om tarmtyper. De påstod att tarmtypen var personlig typ som med blodgrupper och att det fanns tre huvudgrupper; 1. Bacteroides, 2. Prevotella, 3. Ruminococcus.

Tänkte att det kanske ändå  är viktigt vilket ´bajs´ man använder vid transplantationen för att få ett lyckat resultat.

 

Hittade en länk dit;

http://illvet.se/kroppen/tarmkaenn-dig-sjaelv-pa-din-tarmtyp

 

Anmäl
2012-06-14 13:37 #18 av: Arny

Nu har jag begärt att få göra denna transplantation med. Hoppas få en remiss inom kort.

Jag har den elaka bakterien klostridium som inte vill ge med sig, har nu ätit antibiotikan vancocin i 6 v utan resultat. Jag har även UC och IBS, hoppas min IBS blir bättre med =)

Anmäl
2012-06-17 19:58 #19 av: Sarah-S

Nyfiken på om det positiva hållt i sig för TS?

I'm only responsible for what I say, not for what you understand

Anmäl
2012-08-19 16:08 #20 av: Arny

Nu har jag fått göra två st transplantationer på Infektions kliniken i Halmstad. Min kusin som är min donator fick lämna blodprov för att se att hon inte hade hepatit A,B,C och ett avföringsprov för att utesluta ehec.

Sen fick jag ha med mig avföring från kusinen till Infektion som de blandade med sterilt vatten och jag fick det upp i ändtarmen. Gjorde inte ont och jag höll mig till sent på kvällen.

Märkte skillnad efter första gången och efter andra gången är jag nästan helt bra. Känner ine av min IBS alls.

Skall ev få göra det en tredje gång.

Så jag tycker att det är värt att fråga om man får göra detta. Det är mycket billigt, så sjukvården kan inte skylla på att det kostar något

Anmäl
2012-08-20 11:26 #21 av: MissInAction

#17
Inte förrän nu har jag läst hela den artikeln du länkar till. Mycket intressant!! Den har jag bokmärkt. Jag skulle vilja veta vilken tarmgrupp jag tillhör. Misstänker att det inte är typ 3 iaf Glad

#20
Vad spännande! Hoppas att det håller i sig Glad


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-08-23 17:06 #22 av: Farsonen

Jag har helt andra erfarenheter från gamla östblocket. Mikrofloran i grovtarmen avgör hela välbefinnandet. Om denna är rubbad så uppstår alla möjliga former av störningar, fetma och allergier.

Där ges ett mycket enkelt kosttillskott med en unik mix av fruktooligosackarider och inulin + blåstång ( krom o jod ) .

Detta blir supernäring åt de goda mjölksyrestammarna nera i tarmen som får en häftig tillväxt och tränger ut de som avger de skadliga ämnena. Det går på några dagar.

Det bildas också ett skyddande slemskikt som lägger sig som en barriär mot irriterade tarmväggar, dessa återhämtar sig i skydd av denna barriär.

Inulinet som också är olösligt drar ut allt gammalt jäsande ur eventuella tarmfickor, som annars göder de skadliga bakterierna.

Stabiliserar blodsockret, tar bort sug efter sött och ger mättnadskänsla. Ges därför till överviktiga diabetiker också, för att avlasta bukspottskörteln från tilltagande överproduktion av insulin, samt underlätta viktreducering.

ÄR man överviktig tappar man ofta 1-1,5 kg / vecak.

OM detta har det skrivits 3 nya bra artiklar i en hälsoblogg. nr 211,212,213 med länkar till artiklar och forskning-

Denna produkten som använts utanför Sverige i 50 år är välbeprövad.

Den heter Topinulin aktiv, Ni kan googla på den liksom på bloggen " farmakologens blogg " den kommer upp direkt. Många artiklar om alla former av tarmstörningar.

Samtliga i min stora bekantskapskrets har fått god hjälp, några har kunnat återgå till normalt arbete igen, i fall där " vården " misslyckats i flera år.

 

Anmäl
2012-08-31 22:56 #23 av: [tk1971]

En varning för inulin. Alla tål det inte, det kan ge kraftig gasighet om man äter för mycket av det, och särskilt om man har IBS.

http://www.halsa.se/Bloggar/Viktcoachens-blogg/Inlagg/?BlogEntry=17179

Anmäl
2012-10-02 19:27 #24 av: curl3d

Jag har genomfört fecal transplant (bajstransplantation) hemma med min fru som donator. Har UC / IBD men kom i remission strax efter jag slutfört transplantationen. Är fortfarande i remission. Ursäkta blandningen svenska engelska jag är bara mer van diskuttera detta ämne på engelska forum.

Läs om hur jag gjorde det här:

http://www.healingwell.com/community/default.aspx?f=38&m=2349835

Välkomna ställa frågor

Anmäl
2012-12-16 18:03 #25 av: ceciliecamilla

Hej!

Jag har i många år haft problem med en väldigt svår IBS och lymfocytär kolit. Jag har provat allt för att försöka lindra men jag blir bara sämre och sämre. Jag är så utmattad och förtvivlad av att jag aldrig får må bra och hörde talas om denna transplantation. Jag frågade min mag-läkare om hon kunde skicka en remiss så att jag får prova detta men hon vill inte då det inte är till för IBS-patienter. Så nu är mitt sista hopp denna sida då jag såg att några av er fått hjälp. Hur går jag vidare för att komma till infektionskliniken i Malmö eller Halmstad? Har ni namnet på läkren som utförde detta så att man kan kontakta dem och se om de tar emot mig? Är supertacksam för all hjälp jag kan få!

Anmäl
2012-12-17 01:30 #26 av: mimmit

Hej igen alla! Förlåt att svaret kommer sent här, om hur det gick sedan. Hur har det gått för er andra som provade? Fler som gjort det nu? :) Spännande!

Nu är det ett halvår sedan jag fick min lilla transplantation, och har inte kunnat göra det fler gånger ännu (av andra skäl) men ska boka tid i veckan!

Jag blev verkligen bättre, framför allt den första tiden. Nu är jag inte lika stabil, men istället för att kallsvettas och må extrem-illa varje dag, händer det kanske bara tre-fyra gånger i månaden, och då bara kortare stunder. Annars mest lite obehag. Det hände något. Jag är inte botad, men bara det faktum att avföringen har en form oftare än tvärtom, och att jag får i mig mer än kokt broccoli, är ju fantastiskt.

I måndags var jag på återbesök hos min magläkare, som ju från början var enormt skeptisk och vägrade de tre första gångerna jag tjatade, men fick bita i det när infektionskliniken blev intresserade och kallade mig.

Nu hade han ändrat sig helt, och faktiskt läst på mycket om proceduren för just IBS. Blev så himla glad. Han verkade nästan ivrig och sa också det ni nämnde - att man ska göra det ett par gånger för bästa effekt. Så det låter ju logiskt, att min tarmflora inte byttes ut på bara en gång.

Suck, alla trötta läkare borde ringa ned hit och prata med gastro eller infektionskliniken? Nu var jag ju den första och kanske enda som gjort detta i Malmö, men jag tror de har öppnat sig här nu. Återkommer om de vägrar mig en ny tid, ähem. :)

Åh #25 jag hoppas du kan bli hjälpt av detta, jag ska leta upp namnet åt dig!

Anmäl
2012-12-17 11:35 #27 av: ceciliecamilla

Jag ringde till infektionskliniken i Malmö nu och pratade med en jättegullig sköterska som ska prata med läkaren och se om jag får komma dit. Hon rekommenderade även att dricka någon havreblandning som finns att köpa i mataffären. Håller tummarna för att jag får komma dit! Var det en kvinnlig läkare som gjorde det på dig? Tror att sköterskan sa att hon hette dr Wolf.

Anmäl
2012-12-17 12:32 #28 av: ceciliecamilla

Nu har de ringt tillbaka från Malmö och jag ska dit i slutet på januari!!!! Skrattande

Dock ska de börja med en havreblandning för att se hur det funkar. Men äntligen känner jag att det finns hopp om framtiden och att det finns hjälp att få!! Är såååå glad!

Anmäl
2012-12-17 14:31 #29 av: mimmit

#28 Ååååh!? GUD vad glad jag blir!!! Och vad fort det gick! Och wow, mitt tjat gav effekt!

Ah, ska de börja med havreblandningen nu :D När jag var där i somras var det bara något hon hade funderat själv på och frågade om jag ville testa, häftigt! Det är samma läkare, M Wullt! Både hon och sköterskorna är så himla gulliga! Enda stället jag blivit bra bemött på de senaste åren! Vi håller kontakt? :D Hör gärna hur det går!

Och just ja, hon pratar väldigt väldigt gott om att dricka "Havreblandning" också, vit förpackning, svart text :)

Anmäl
2012-12-17 18:01 #30 av: ceciliecamilla

Ja, jag är själv förvånad över hur fort det gick! Så tusen tusen tack för att du tjatade en gång i tiden ;)

 

Ja hon ville testa den först och se hur den fungerade. Jag ska försöka hitta den där drycken på Ica sen också. Hoppas att den finns här uppe i Skövde. Hon visste bara om den från Skåne mejerier. Jag hör självklart av mig när jag har gjort det :)

Hoppas att du får komma in snart igen och bli ännu bättre! God Jul på dig!

Anmäl
2013-01-05 19:33 #31 av: Arny

Jag gjorde min transplantation i somras, 2 ggr gjorde jag den. Blev mkt bättre men efter ett par månader fick jag tillbaka clostridiumen. Är nu av med den igen och magen är mkt bra. Inga gaser ingen uppblåsthet och går inte på toaletten lika ofta.

#24 du skrev att ni gjorde det hemma. Lämnade ni in avföringsprov från din fru först? Min kusin som donerade till mig fick lämna både blodprover och avföringsprov innan hon godkändes.

Anmäl
2013-01-17 18:29 #32 av: MissInAction

En artikel om Avföringsdonation i Dagens Medicin idag!

Nu kanske detta blir mer spritt!

En fråga till er som gjort. Det står i artikeln att den ovanliggande vätskan förs in via en slang genom näsan och ner till tolvfingertarmen. Var det så de gjorde? Jag hade fått för mig att det skulle in bakvägen Förvånad


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2013-01-17 18:40 #33 av: mimmit

#32 åh vad bra!! Ska bara försöka sprida att det fungerar bra mot IBS också!

Nej hu, jag fick mitt bakvägen direkt tackolov! :)

Anmäl
2013-01-17 19:08 #34 av: MissInAction

#33
Det låter bättre!! Tanken på att få det genom näsan var inte så trevlig.... men om det skulle kunna hjälpa så är det nog värt det!

Så bäst är att ringa direkt till Malmö eller? Inte gå via husläkare?


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2013-01-20 18:23 #35 av: ceciliecamilla

#34

Jag ringde direkt ner till Malmö, men du behöver en specialistvårdsremiss från din husläkare.

Min läkare ville inte remittera mig dit men efter att jag ringt ner till Malmö och fått en tid och berättade för henne att flera läkare i Skåne sett bra resultat för personer med IBS så blev det fart på henne :)

Så om fem dagar är det dags! :)

Hoppas du får komma dit också!

 

Anmäl
2013-01-20 20:11 #36 av: MissInAction

Oki så då är det antagligen bäst att prata med Malmö först och sedan husläkare. 

Lycka till! Håll oss gärna uppdaterade Glad


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2013-02-09 11:19 #37 av: ceciliecamilla

Nu är det två veckor sedan jag gjorde transplantationen med havreblandningen. Efter att ha haft extrema magsmärtor sedan i somras så är jag nu mycket bättre. Behandlingen var inte farlig alls och jag har nog träffat världens snällaste och goaste läkare och sköterska. För första gången kände jag att en läkare lyssnade på mig och förstod mina problem. 

Jag började dricka havreblandningen ca 3 veckor innan behandlingen och efter en vecka hade jag fast avföring för första gången på många år. Det tyckte läkaren var ett helt fantastiskt resultat och tror därför att jag kommer bli helt bra i magen :)

Gjorde behandlingen två gånger. Första dagen låg jag och knep i en timme. Andra dagen knep jag i fyra timmar så att det fick stanna kvar så länge som möjligt. 

Efter 3-4 dagar märkte jag att mina smärtor började försvinna, och nu två veckor senare har jag inte haft ont i magen på ca en vecka. Är fortfarande lite uppkörd i magen men att smärtorna är borta är guld värt. 

Så nu ska jag vänta 1-2 månader och sen höra av mig till sjukhuset. Är jag inte helt bra då så ska vi göra om det fast med avföring istället. Så tanken är att jag kommer bli helt bra. 

Känner för första gången på länge hopp om framtiden och vården. Jag kan komma utanför lägenheten igen och äntligen kan jag äta mer än näringsdryck och fisk.  

Hoppas att ni andra får komma in och att får liknande resultat!!

Anmäl
2013-02-09 11:28 #38 av: MissInAction

#37
Vad härligt att du mår bättre!! 
Intressant att de alltså använder havreblandning på samma sätt som de annars använder avföring. Har jag förstått det rätt då?Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2013-02-14 14:16 #39 av: Tomtetroll

Jag är jätteintresserad av att testa en avföringstransplantation, jag är som många andra övertygad om att mina IBS-besvär beror på en rubbad balans i tarmfloran. Jag har läst mig till två alternativ;

1. Äta enligt GAPS-dieten och genom den successivt reparera tarmfloran tills dess att den blir bra. Kan ta mycket lång tid och kräver att man äter väldigt strikt.

2. Få en avföringstransplantation utförd och på så vis återställa tarmfloran. Kan även tänka mig att man efter detta borde försöka äta vissa saker från GAPS-dieten för att underhålla tarmfloran så den inte blir dålig igen. Främst tänker jag på att koka egen buljong på märgben.

Mina symptom är främst att jag har svårt att gå på toaletten. Om jag inte tar till några hjälpmedel (se nedan) så blir jag "hård" i magen och för att lyckas bajsa måste jag sitta länge på toaletten och verkligen slappna av och tänka på annat. I omgångar känner jag då hur ändtarmen fylls och jag kan få ut litegrann, och alltid är det då löst eller i små klumpar. Ibland går det dock inte alls. Jag har även smärtor och gaser om jag äter "vanlig" kost, men uppblåsheten och gaserna kontrar jag genom att äta LCHF (LCHF får min mage att gå bättre, men jag kan fortfarande inte gå på toaletten utan att göra ovanstående). 


Idag överdoserar jag Magnesiumtabletter som gör att avföringen blir jättelös, men då kan jag iallafall tömma.

Har klassiska symptom som att det känns bättre 30min efter att jag tömt tarmen, sen kommer smärtan tillbaka. Jag är osäker på ifall mina symptom klassas som IBS-C med tanke på att avföringen ändå är lös.


Skönt att skriva av sig lite! :)

Anmäl
2013-02-15 20:22 #40 av: grandma

Det är ju bra att denna något kontroversiella metod finns för de som inte lyckas bli av med Chlostridium Difficile hur äckligt det än må låta. KräksSkulle jag välja mellan möjligheten att bli frisk eller att fortsätta och ha ont i magen m.m och allt vad det innebär i längden så skulle jag kanske äta skiten också. Nu har inte jag den bakterienPustar utan annat skit.

Sen får man ju inte tro att alla med diarreér går och bär på den bakterien för  många ggr så brukar sjukvården kolla upp om det är det man har om problemen blir långvariga. 

Kul att det verkar hjälpa men fortsätt gärna och skriv mer om hur det går. 

Anmäl
2013-02-18 15:00 #41 av: bud2me


Jag bara undrar hur illa min mage är. Ni som har diarrer hur många gånger om dagen behöver ni rusa till toa.... kl är nu 15.00 och jag är uppe i åtta gånger idag. Har förstått att endel med diarre en gång om dagen tycker det är besvärligt med. Men bara så jag får lite perspektiv.

 

Anmäl
2013-02-18 15:10 #42 av: MissInAction

#41
Det varierar otroligt mycket för min del. Mest beroende på hur och vad jag äter. Med lågkolhydratkost utan socker, stärkelse och andra tillsatser är det i princip inga problem alls med diarré. Och när det är som värst kan det säkert bli uppemot 10 gånger om dagen, kanske mer... jag brukar inte räkna, men ibland är det väldigt intensivt med kramper och så. Och allt som oftast kan jag koppla det till vad jag äter.Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2013-02-18 15:18 #43 av: bud2me


Ja det vore tacksamt om man fick veta vad som kunde påverka magen. Jag vet liksom bara vissa saker som är 'big no no' att äta. Men att äta ett ägg till frukost med the, sen kanske en korv (köttig typ utan bröd till), och något till kvällsmat (då aldrig bröd eller pasta), gör att jag känner mig utmattad. Någon här som fått sjukskrivning? Jag har studerat senaste två åren för att komma runt mina magproblem och inte behöva binda upp mig. Men jag kan ju inte studera i all evighet. Nämnas kan att jag har haft clostridium difficile infektion som är borta sen antibiotika mot det. Men i övrigt är jag nästan lika dålig som med infektionen.

Anmäl
2013-02-18 16:04 #44 av: MissInAction

Ett ägg och te mättar nog inte en vuxen människa särskilt bra. Ägg är superbra dock, innehåller nästan alla viktiga vitaminer förutom C, och en massa nyttiga mineraler. Men mer än ett ägg behövs nog. Grönsaker, fett, protein finns i mängder av former. Grönsaker brukar väl vara rätt snälla mot magen.
Har du testat hemmagjord buljong? Det pratas mycket om det kring GAPS, vet jag. 

Inne på sajten Kolhydrater finns också grupper för magbesvär. 


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2013-03-04 13:48 #45 av: elin1

Hej mimmit och alla andra!

Jag sitter o forskar på nätet om hjälp för magen o just då bajstransplantation. Jag har precis blivit medlem här efter att läst om din framgång mimmit, det ger mig hopp! Är så trött på min mage!!! Jag har en rätt så snäll läkare som nog skulle kunna hjälpa mig men en remiss till var man än kan göra en transplantation men frågan är ju var jag ska vända mig? O vilka tar dom emot, måste man ha diarre?

Kan du snälla mimmit hjälpa mig komma i kontakt med malmö, kan jag få ett nummer eller mail eller något? Skulle va så tacksam.

Anmäl
2013-03-10 01:12 #46 av: elin1

Hej igen!

Jag puffar mitt inlägg. Har haft en ny dag med ny slags oförväntad kramp på en annars bra dag, är helt slut nu och är desperat efter en lösning. Ni är väl två stycken som varit i Malmö kan ni snälla hjälpa mig??

Anmäl
2013-03-12 21:35 #47 av: mariols

Hej allihop,

Jag har suttit och googlat bajstransplantation och hamnade här... Jag skulle vilja fråga. Alla ni som gjort det, har ni gjort det i Malmö allihop? Är det någon som fått det gjort någon annanstans i landet?

Anmäl
2013-03-13 18:35 #48 av: Arny

Jag har gjort det i Halmstad på Infektionskliniken.

Anmäl
2013-03-24 12:52 #49 av: elin1

Hej Arny!

Ok så Halmstad gör det med bra att veta. Men skulle någon kunna hjälpa mig mer konkret med mina frågor, hur gör jag för att få denna behandling? Är desperat magen förstör allt när den är igång. Tredje gången jag skriver nu och då det har skrivits så mycket innan så trodde jag att jag skulle få något svar/hjälp.
Snälla hjälp till!!

Anmäl
2013-03-24 21:41 #50 av: Arny

Du ber din läkare att skicka en remiss.  Själva transplantationen kostar ingenting för sjukvården så de borde inte neka dig. Lycka till!!

Anmäl
2013-03-24 23:05 #51 av: mimmit

Förlåt förlåt att jag inte svarat, försöker från mobilen nu. Är inte hemma så har inte kunnat svara/ge numret till Malmö, men skickar gärna på onsdag så fort jag kommer hem!!

Anmäl
2013-03-31 23:39 #52 av: Bibbii

ceciliecamilla!!! Va var det för Havredryck du fick dricka?

Anmäl
2013-03-31 23:51 #53 av: grandma

Ceciliecamilla har du också clostridium difficale eller får du göra transplantationen ändå? Min läkare säger att på mitt sjukhus så får bara de med antibiotikarelaterad IBS göra den. 

Anmäl
2013-04-07 22:36 #54 av: ceciliecamilla

Bibbii och grandma Havredrycken jag drack heter fermenterade havreblandning, men tyvärr sålde Skånemejerier det till Danone som inte säljer det längre. Men jag är kämpar för fullt med att de ska börja sälja den igen då den hjälper många. 

Jag har inte clostridium difficale utan en svår IBS, men jag fick göra det ändå. Min magläkare ville inte skriva en remiss så min läkare på vårdcentralen skickade en remiss istället. Jag fick tyvärr influensa en månad efter behandlingen och är inte bra i magen längre. Ska ner för ytterligare en behandling i maj, men dock med avföring istället för havreblandningen. Hoppas på att det ska ge ännu bättre resultat.

Anmäl
2013-04-08 01:40 #55 av: mimmit

Jag fick också göra transplantationen trots "endast" IBS. Hade inte mycket kramper och sprang inte till toaletten hundra gånger om dagen, men en hel del när jag var som sämst. Mitt allra största problem var konstant illamående (och hamnade på 34kilo).

Det är snart ett år sedan jag gjorde min transplantation nu. Behöver aldrig springa längre men är inte hundra jämt. (Eller, ska jag jämföra så, ja då är det perfekt...!) När jag fick diagnosen sa läkarna till mig att jag aldrig mer skulle kunna dricka öl. Eller äta pizza. Gissa vad jag gjorde i fredags! :)

Fick som sagt tjata i många månader, innan min gastroläkare gick med på att skicka en remiss till infektionskliniken. Är ju inte helt frisk, men wow vad jag fått livet tillbaka ändå. Är övertygad om att jag kommer förbättras ytterligare när jag gör om det. Har inte kommit iväg ännu, har varit så upptagen med att vara nyfrälst av livet och annat än kokt potatis med... kokt potatis. Så tjata tjata tjata på era läkare, eller maila mig här så får ni läkarens uppgifter här i Malmö! Hade varit fantastiskt om det spred sig i resten av Sverige såklart.

Vill egentligen inte prata fööör lovordigt om detta, jag vet ju inte om alla kan bli hjälpta, men de flesta kan nog bli mycket bättre. Om inte första, så kanske fjärde gången. Jag vet hur det är, bara ett toalettbesök mindre per dag är guld (bajs) värt?!

#45 Elin! Mailar infektionsläkarens uppgifter nu! :)

Anmäl
2013-05-29 11:51 #56 av: elin1

Nu har jag haft telefontid med min nya doktor. Vill ha tillbaka min gamla!!! Har frågade tre gånger vad det var jag sa efter att jag sa avföringstransplantation och sen sa han att han aldrig hört talas om det och sen sa han att det görs bara för dom som har clostridiumbakterier och sen sa han att det går nog inte och att det är dyrt och att bara mag-tarmkliniken kan skriva remiss. Så det blir till att göra det själv. Som vanligt!! Faan är så trött på att slåss i vården. Har precis ringt ned till malmö och lämnat meddelande på deras telesvarare men egentligen vet jag inte riktigt vad jag ska säga för jag vill ju inte åka ända till malmö för jag bor i linköping. Sen så sa han att detta görs inte i linköping-nej jag vet det var inget jag pratade om... Men skulle det va så svårt att göra det här?? Kan ju inte va så kolpicerad procedur. Ledsen för stavningen, är stressad...

Anmäl
2013-05-29 12:10 #57 av: elin1

En sal till, måste man ha diarre för att få denna behandling?

Anmäl
2013-05-29 12:55 #58 av: Bibbii

Samma sak här i Dalarna. Läkaren på mag o tarm sa att bara sånna med Clostridium difficile får den behandlingen :(

Anmäl
2013-05-29 13:47 #59 av: elin1

Har precis pratat med en sjuksköterska i malmö och tar dom inte längre in patienter från andra län då dom knappt hinner med sina egna. Jag frågade om det är en komplicerad procedur och hon sa nej tvärt om det är väldigt enkelt så om någon är villig på mag-tarm i linköping kan dom ringa till malmö och få berättat hur dom gör. Tror inte det finns en chans i helvetet att dom gör det dom flesta är ju så oflexibla!

Har någon nummer till halmstad???

Anmäl
2013-05-29 16:36 #60 av: grandma

118800 har det säkert. Glad

Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att bråka lite med mitt sjukhus ifall jag skulle få större problem. Just nu är min mage ganska snäll mot mig.

Anmäl
2013-06-04 23:31 #61 av: elin1

Ja jag får leta upp numret själv till halmstad det är ju inte så svårt men kan va bra att veta om det är nån särskild jag ska söka efter.

Ja jag ska bråka med mitt sjukhus =) och när dom inte lyssnat på mig så ska jag försöka få andra att bråka med dom. Är van vid att bråka i vården men är jävligt trött på det. Man måste dessutom ha lite list och inte vara för på och låta som att man vet nåt för då springer dom o gömmer sig, just nu vill jag bara säga till vad det är som gäller och hur dom ska göra för att hjälpa mig o det är många som inte gillar det!

Anmäl
2013-06-05 10:48 #62 av: ceciliecamilla

Jag var nere i Malmö förra måndagen och gjorde transplantationen igen. Men den här gången med avföring istället för havreblandningen. Man ska knipa i ca en timme och sen släppa ut det. Den här gången höll jag inne det i 25!!! timmar. 

Min mage är ordentligt rörig och jobbig nu då de bra bakterierna skjuter bort de dåliga. Men om några veckor ska jag må mycket bättre. Läkaren sa då till mig att jag hade tur som fick en tid dit då de har så otroligt mycket att göra nu för tiden. Så det är nog helt kört att komma in där om man inte redan har varit där innan. 

Men säg till era läkare att ringa dit och prata med dom om hur man gör för det är inte särskilt svårt. de mixar avföringen med vatten och sprutar upp det genom en slang i baken. det tar typ 5-10 minuter. Så de läkare som säger att det är en jobbig procedur är nog bara rädda för att göra det. 


Anmäl
2013-06-23 17:11 #63 av: lexer

Hej!

Avföringstransplantation gör man om man misstänker Clostridium. Problemet med Clostridium är att det finns inget 100%-igt test på detta så istället skriver man ut antibiotika för att se om det gör någon skilnand, ex Flagyl eller Rifaximin.

Det är dock inte alltid att detta hjälper och då gör man Avföringstransplantation som är ett ganska säker åtgärd för problemet och dessutom en väl etablerad sådan.

Många som har IBS kan mycket väl lida av Clostridium i grunden och isåfall så skulle självklart denna typ av behandling hjälpa. 

Av någon anledning så förknippar man dock inte IBS med Clostridium som läkare av någon anledning och därför är det sällan att man testar på denna vägen.


Jag har själv provat Falgyl som tyvär inte gjort något för mig och min läkare anser som många andra att avföringstransplantation görs endast om man kan på visa Clostridium vilket inte är så lätt om inte antibiotikan biter på det och om man inte kan ge ett positivt testsvar.

Jag har även provat mjölken som ni tippsade om men den gjorde bara min mage värre.

Anmäl
2013-06-23 19:04 #64 av: grandma

Det är som du skriver väldigt svårt att spåra clostridium. Det kan finnas där men syns inte.

Att ta Flagyl kan också innebära för många andra problem då den tabletten har många biverkningar. Jag hoppas på att du hittar ett sätt att leva så din mage kan fungera iaf någorlunda bra.


Jag måste återigen nämna att jag för tillfället är mycket bättre med min IBS och just nu är det då min stenåldersdiet med hjälp av Inolaxol som håller den så pass bra att jag vågar åka buss till jobbet varje dag utan att komma försent. : )
Anmäl
2013-06-23 20:09 #65 av: lexer

Jag hade inga direkta problem med Flagyl faktiskt merän att det inte gjorde någon skillnad. Jag misstänker att även om Flagyl inte hjälpte så kan jag ändå ha clostridium? Ett alternativ är att göra egen avförings transplantation men det är nog inte så lätt.

Anmäl
2013-06-23 20:16 #66 av: grandma

#65 Säg till läkaren att du kräver att få göra den annars gör du det självSkämtar.


Anmäl
2013-06-23 20:20 #67 av: lexer

#66 Det som talar emot är dock att clostridium ska vara ganska smittsamt och jag har haft det i 6 år utan att hört någon i min närhet som har det. 

Anmäl
2013-06-24 13:50 #68 av: elin1

Jag har nu fått ett brev från mag-tarm att dom har fått en remiss från Vc o kommer kalla mig men jag tror ju inte dom kommer göra ett skit så jag får stålsätta mig o förbereda mig för uppdrag tjat. Det har i två test konstaterats att jag har störd tarmflora, för lite av dom bra vilket leder till att andra växer som tex e.coli. Så jag tror att det här är exakt vad jag behöver.

Ja hon jag pratade med i malmö sa att den här behandlningen inte alls är svår o det är bara att min doktor ringer till dom för beskrivning o det var ju snällt o det ska dom få höra oxå att här ett sjukhus som vet vad dom pratar om o är villiga att hjälpa till, hur känner ni?

Suck!

Anmäl
2013-06-24 14:02 #69 av: lexer

#68 Hur har de taget reda på att tarmfloran är störd?

Anmäl
2013-06-25 17:55 #70 av: elin1

Det har konstaterats i ett bajsprov och ett blodprov. Privata olika labb, förstår inte hur dom kunde få fram det av lite blod men det överensstämde ju med bajsprovet sen flera år tillbaka.

Anmäl
2013-06-25 18:00 #71 av: lexer

#70 Sen flera år tillbaka? Varför har man inte gjort något åt det vid detta laget då om man nu kunde mäta upp störningen? Bajs-transplantation verkar ju inte vara något konstigt vid denna typen av sjukdomar? Dock finns det inget bevis alls på att det fungerar för "IBS".

Anmäl
2013-07-06 11:30 #72 av: elin1

#71 Som sagt det var ett privatlabb som jag vände mig till då jag var väldigt trött på den och ville då ha en skapligt omfattande undersökningen som labbet erbjöd. Kan ju sätta en miljon på att om jag skulle gå in till ett Vc/sjukhus med provsvaren o visa så skulle dom bara skratta, dom tror bara på deras prover som inte är så bra.

Anmäl
2013-07-10 18:31 #73 av: ellinort

Hej allihop!
Jag googlade runt lite på "bajstransplantation" och hamnade här..
läste en artikel för några månader sedan om transplantationen och kontaktade både läkare i stockholm och uppsala men blev nekad.
Jag har haft IBS i över tre år (tidigare var jag mest gasig nu har det gått över till diarre varje dag), var tom tvungen att sluta skolan några veckor tidigare eftersom jag bara inte kunde gå.. hittills har jag varit hemma (och instängd) hela sommaren.. gotta love life.. 
MEN i alla fall... läste vad ni hade skrivit här och kontaktade sedan infektionsavd. i Malmö där sköterskan sa att dom inte gör den här transplantationen på personer som "bara" har IBS, men vad fans? Hur gick ni till väga för att övertala dom? Jag MÅSTE göra den här behandlingen..

Anmäl
2013-07-10 18:54 #74 av: lexer

#73 Du behöver en remiss från en läkare. Behandlingen i sig är inget märkvärdig efter som det är standard vid vissa andra seglivade kända problem med magen. Problemet är att det finns ingen beläggning för att detta fungerar för IBS patienter och därför lär du inte få en remiss. Jag har varit i kontakt med en doktor/forskare i Stockholm som ska inleda en studie för att se vilken effekt det verkligen har på IBS patienter. Det är många som tror att de flesta IBS patienter lider av störning i tarmfloran och därför kan en behandling som denna hjälpa.

Jag har sökt överallt, även på utländska sidor men inte hitta någon med IBS som blivit botad med denna metod så tyvärr ser det väll inte så ljust ut. Men problemet är ju att folk som blir botade återkommer oftast inte siter som denna.

Några menar dessutom på att problemet kan bli värre, men så är det med mer eller mindre allt man provar.

Det är som sagt en enkel procedur så om man känner någon som har extremt stabil mage så skulle man kunna genomföra det på egen hand. Men det så då helst vara någon man lever med misstänker jag. Man vill minimera risken att man inte blir smittad av något.

Jag tror inte att jag skulle våga göra detta på egen hand tyvärr.

Anmäl
2013-07-13 10:22 #75 av: ellinort

#74 Jaha okej! Visst enligt min läkare har jag antagligen "bara" IBS (vilket jag själv anser är BS) men jag anser ändå att jag är i ett väldigt dåligt tillstånd där jag från ingenstans blir nödig och det då tar sekunder innan allt bokstavligt rinner ut, som vatten.

När jag läst om den här metoden innan så har det stått att den är ofarlig, att man inte blir sjukare (ja om läkarna testar donatorn först så klart). Och om den nu inte är så jäkla märkvärdig så förstår jag inte varför det är så svårt att utföra den? Tänk om jag blir frisk.. Det skulle underlätta både för mig och för läkarna som slipper mitt ständiga tjat..
Om dom inte kan utföra det på mig här i Sverige så borde jag väl kunna åka utomlands att göra det?

En läkare från Malmö sjukhus ska ringa mig nästa vecka i alla fall, så får jag se vad hon säger.


Anmäl
2013-07-13 22:09 #76 av: lexer

#75 , Om sjukhuset kontrollerar donatorn så är det såklart mycket mindre risk för komplikationer. Men det sägs att alla människor har olika bakteriefloror och en som fungerar bra hos en kan fungera sämre hos en annan. Sen finns det såklart en "känd" grund flora som alla ska ha, men efter som det är så komplicerat så är det troligen aldrig 100% riskfritt ihäller.

Jag är dock lekman på ämnet så du får ta det med en nypa sallt. Det jag skriver är den bild jag fått genom att läsa andras historier, artiklar och pratat med fåtalet doktorer.

Genomförandet är som sagt inget avancerat eller konstigt, det svåra är troligen att hitta en bakterie flora som fungerar för dig. Att bota clostridium med denna typen av behandling ska vara effektivt men det inte är clostridium eller något annat känt tillstånd så blir det svårare efter som man inte vet vad det är man ska fylla på med för bakterier.

Annars håller jag med om att allt är värt att prova om man har stora problem men tyvärr så är sjukvården ganska lat. Doktorer vill generellt inte genomföra behandlingar som har lika stor chans att försämra som förbättra.

Har du provat bulkmedel? Ex Inolaxol? Jag har hört något om Astronaut piller(behöver inte gå på toaletten på par dagar) som man ibland tar vid resa för att slippa springa på toaletten? Detta är såklart inte lösningen på din sjukdom men det kan vara en hjälp i vardagen.

Anmäl
2013-07-14 21:54 #77 av: MissInAction

Nu har jag inte hängt med i tråden så noga på sistone, då jag själv har blivit så mycket bättre i magen. Men det här kan nog vara intressant!! Glad

http://www.svt.se/nyheter/sverige/bajsdonationer-raddar-livMaria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2013-08-08 10:34 #78 av: ellinort

#76 Nej du har så rätt, jag själv är lite halvt tveksam till det men som sagt, jag är villig att testa vad som helst.
Under hela sommaren har jag varit mer eller mindre sängliggandes pga mina magproblem, är så där glad över att jag snart ska börja skolan igen och supernervös inför hur det kommer gå för mig..
Jag är ganska säker på vad mina mag/tarmproblem beror på (för några år sedan hade jag anorexi och i princip missbrukade laxermedel och efter ett tag gick över till kaffe som då hade samma effekt), så jag menar, i mitt fall är min tarmflora helt förstörd, för innan laxermedlet kom in i bilden hade jag aaaldrig några problem.

Bulkmedel äter jag (inolaxol) och har gjort i ungefär två månader, det blir lite bättre men är fortfarande långt ifrån bra.. astronautpiller har jag inte testat och vet inte vart jag skulle få tag i dessa? Däremot sade min läkare åt mig att äta tre(!!) stycken imodium om dagen.. åt jag tre på en dag var jag förstoppad i två dagar, så hade jag käkat det varje dag hade det nog slutat i katastrof..

Anmäl
2013-08-27 08:34 #79 av: Lennart Jacobson


Verkar intressant. Och logiskt. Har (haft) ulcerös colit och förstår hur jobbigt det är. Man gör vad som helst.

 

Lycka till!

 

 

Anmäl
2013-08-27 10:25 #80 av: grandma

#79 Du skriver (haft) UC. Kan du berätta? Jag antar att du inte haft något skov på länge? Kostförändringar?


Anmäl
2013-08-27 10:49 #81 av: lexer

#80, kanske fel tråd att diskutera det i? Privat meddelande är nog bättre då det inte har så mycket med denna tråden att göra.

Anmäl
2013-08-27 11:31 #82 av: grandma

#81 Rätt! Då kan vi i så fall be Lennart att berätta det, om han vill, hur han blivit bättre , i en egen tråd. Varför ska han ge det i ett privat meddelande till mig? Den här sajten handlar ju inte bara om IBS.Skämtar

Anmäl
2013-08-29 21:20 #83 av: fuldansa

Den här sidan har samlat en himla massa bra information om faecestransplantationer, forskningsrapporter, gör-det-självinstruktioner osv: http://thepowerofpoop.com/. De har också skapat ett diskussionsforum i en dold grupp på Facebook, länk hittar ni via hemsidan. Där finns människor från hela världen som har gjort eller håller på med behandlingen och alla är otroligt hjälpsamma och svarar snabbt på varandras inlägg och frågor.

De som gör det hemma själva verkar göra behandlingen dagligen i veckor/månader, medan de kliniker som gör det ger normalt bara 1-5 behandlingar. En förklaring skulle kunna vara att det kan ta månader innan man märker resultat (inte för C.diff-patienter för de blir oftast bra inom någon dag) och därför fortsätter folk behandla sig ända tills de märker förändring. Det finns forskning som visar att bakterierna kan fästa i den nya miljön och föröka sig över tid, så jag tror det är helt överdrivet att göra det mer än några gånger: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20716985

Dr. Wultt på infektionskliniken i Malmö ska tyvärr sluta precis, vet inte var hon ska börja istället. De gör fortfarande behandlingar på C.diff-patienter iallafall men hon var väldigt framåt och intresserad av att testa på patienter med andra diagnoser så jag vet inte hur det blir med det nu.

#79 Lennart: den första vetenskapliga studien med placebokontroll/dubbelblind för faecestransplantation till UC-patienter pågår just nu i Amsterdam och resultatet planeras komma ut i december i år. Med det i ryggen kommer det troligtvis snart att bli mycket lättare för UC-patienter att få remiss även i Sverige. http://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01650038?term=fecal+transplant&rank=9

Anmäl
2013-09-14 16:10 #84 av: fuldansa

jag har startat en ny tråd som samlar all information jag har har om faecestransplantationer främst för Ulcerös Kolit. Där kan ni hitta en massa länkar till forskning och annat, ställa frågor osv, och där lägger jag också upp uppdateringar om hur det går med min egen faecestransplantation som jag just nu genomgår på Universitetssjukhuset i Malmö. http://magotarmsjukdomar.ifokus.se/discussions/523469b0ce12c4688900041e-faecestransplantation-mot-ulceros-kolit

Anmäl
2013-12-18 08:03 #85 av: personAB

Mimmit -- jag har skickat ett meddelande till dig!

Anmäl
2015-03-27 13:06 #86 av: Sweelin

Snubblade in på den här tråden via internet! Jag blir helt lyrisk över informationen och vill mer än gärna testa Skrattar Lider av IBS och har gjort sedan jag var 10 ungefär.

Anmäl
2015-03-28 12:46 #87 av: personAB

Sweelin, om det intresserar dig lyckades jag få en fekalisk transplantation genom att en läkare skrev en remiss till endoskopimottagningen (har jag för mig att det var) vid Lunds universitetssjukhus, där det finns läkare som utför behandlingen. Att den sen inte botade eller förmildrade min IBS är en annan sak.

Anmäl
2015-03-28 13:54 #88 av: grandma

Jag har gjort 2 transplantationer via en slang ner i magen, där de släppte cocktailen ner i tolvfingertarmen. Går jättesnabbt och är mer säkert  då vi har en del bakterier i tunntarmen som vi inte kommer åt om man gör det med lavemang. Jag gjorde dessa i oktober 2014 och är i skrivande stund helt bra. Halleluja!  Skrattar Hade efter ett skov av Crohns haft diareér i 1½ år men haft IBS sen 13-års ålder. Crohns-skovet triggade igång IBSen ordentligt. Min Gastro läkare remitterade mig efter enorma påtryckningar och nästan stalking från min sida , till Doktor Peter Benno som samarbetar med Elisabeth Norin på Karolinska Institutet.  Jag har skrivit om detta på ett annat ställe på den här sidan.  Tror att man måste ha remiss från en gastrospecialist för att få komma till Peter. 

Anmäl
2015-03-28 14:26 #89 av: personAB

Till min transplantation användes tarmflora som levererats från Stockholm, så det kan mycket väl vara från samma institut och från samma ursprungsbärare, och även för mig genomfördes behandlingen med en slang genom magen.

Anmäl
2015-03-28 15:08 #90 av: Sweelin

Jag får höra med sjukhuset här omkring så får vi se vad dem säger Glad Är otroligt less på magen nu

Anmäl
2015-03-28 17:27 #91 av: personAB

Lycka till, Sweelin, men var medveten om att behandlingen är relativt okänd och du kanske måste kämpa för att få genomgå den.

Anmäl
2015-03-28 22:48 #92 av: grandma

# 90 precis som personAB säger så får man ibland kämpa för att få  transplantationen. Sen finns det ju ingen garanti för att man blir bra heller.  Har de testat dig för något ? T.ex clostridium Difficile eller tagit andra avföringsprover? Har du testat att ändra din kost?  

Anmäl
2016-02-08 21:51 #93 av: AndreT

Det hade varit kul att höra om det finns några erfarenheter från sista halvåret. Jag pratade med infektionskliniken i Malmö idag och läkaren som höll i det har flyttat vidare och nu lät det som dom bara utförde det för C.Diff. Jag funderar på att åka och göra det i Storbritannien men det vore ju helt klart lättare om man fick något tips om läkare i Sverige som utför det mot IBS.

Anmäl
2016-02-09 11:50 #94 av: personAB

AndreT, varför skriver du inte till någon i den forskningsgrupp på Karolinska som förestår forskningen, och frågar om de känner till en läkare eller klinik som är känd för att vara öppen för att behandla IBS-patienter med fekalisk transplantation?

Anmäl
2016-02-09 19:24 #95 av: AndreT

Utmärkt ide, ska absolut göra det. Om det är någon annan som har några bra kontakter skicka mig gärna ett PM om ni inte vill ta det här. Just nu så funderar jag på att åka till the Taymount Clinic för att göra det där http://taymount.com/

Anmäl
2016-02-09 20:05 #96 av: grandma

Jag vet att de på Södersjukhuset endast gör det mot C.Diff. Trodde det var den antibiotikarelaterade. Peter Benno i Stockholm samarbetar i ett forskningsprojekt  med Karolinska Institutet och det var hos honom jag gjorde min transplantation. Han finns på gastrokliniken i ett av Hötorgshusen.

Anmäl
2016-02-10 17:59 #97 av: AndreT

Jag har nu pratat med ett par personer ur forskningsgruppen på Karolinska. Dom håller på att söka etiskt tillstånd för en studie av fekaltransplantation för IBS vilket såklart är positivt. Däremot så verkar dom mindre sugna på att behandla patienter på ad hoc basis och ingen av dom ville rekommendera andra läkare som utför behandlingen. Kanske ingen överraskning men såklart trist ändå.

Anmäl
2016-02-10 18:56 #98 av: SnowJim

Kan tillägga att Örebro Iniversitet drev ett "FECES TRANSPLANTATION HOS IBS PATIENTER" projekt som hade fått klartecken från etiknämnden hösten 2013. Hur det verkligen gick vet jag inte men söker man lite på nätet så kan man säkert hitta någon att kontakta om det.

Anmäl
2016-02-10 19:07 #99 av: grandma

Jag säger åter igen att det är via KI som jag gjort min transplantation och jag tvingade min egen gastroläkare att skriva en remiss. Professor Elisabet Norin och Peter Benno samarbetar i det forskningsprojektet. Ring Peter Benno, inte KI.

Vi hade ingen aning om varför min IBS var så svår men jag själv misstänkte Antibiotika som jag fick i tidig ålder.

Anmäl
2016-02-10 21:26 #100 av: AndreT

SnowJim - du har helt rätt. Förutom gruppen på Karolinska så verkar Robert Bummer vid Örebro Universitet göra en del intressanta studier. som t.ex https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02092402

grandma - Jag kontaktade faktiskt både Norin och Benno  för ett par dagar sedan men dom kunde i nuläget inte hjälpa till. Jag tror ju precis som du säger att jag skulle kunna få till det antingen genom egenremiss eller genom att skaffa en ny gastroenterolog. Det känns dock som att det skulle ta ganska lång tid att jobba mig igenom byråkratin i sjukvården.

Jag har istället bestämt mig får att åka utomlands för behandligen. Jag pratade med kliniken i England idag och dom verkar ha en vettig approach. Det är dessutom en av dom få i världen som rutinmässigt gör det även för IBS.

Anmäl
2016-02-11 22:00 #101 av: grandma

Ok vad konstigt. Lycka till i i England.

Anmäl
2016-02-16 17:02 #102 av: Trött-Tim

AndreT.

Hej, lämna gärna uppdateringar här hur det går för dig! 

Jag träffade nämligen Peter Benno idag men han verkar tyvärr inte så sugen på att hjälpa mig. Är helt förkrossad av detta, och vill verkligen få chansen till denna behandling.

Tack!

/Tim

Anmäl
2016-02-16 20:13 #103 av: personAB

Trött-Tim, jag har skickat dig ett meddelande.

Anmäl
2016-02-20 17:41 #104 av: AndreT

Hej Tim! Visst kan jag göra det. Jag ska dit relativt snart så jag uppdaterar här när jag har genomgått behandlingen.

Anmäl
2016-06-02 23:24 #105 av: mimmit

Åh, fint att tråden levt vidare lite! :) Jag fick alltså lavemanget i maj 2012, blev enormt mycket bättre på ett par månader, och levde sen som vanligt utan illamående och besvär fram till våren 2015 då jag blev dålig igen. Var dum nog att inte ta hand om magen, njöt för mycket av att kunna dricka öl och äta skräpmat igen...

Tråkigt att den gulliga läkaren på infektionskliniken i Malmö slutade!! Nu är jag också på jakt efter ny, villig läkare, så om ni vet nåt: tipsa gärna! Och varandra, om det finns i andra städer!

Så glad att många blivit hjälpta!! Hjärta Hoppas det går framåt här nu, fort, att de förstår att IBS är illa nog för en... transplantation! :)

Anmäl
2016-06-15 22:15 #106 av: AndreT

Jag ber om ursäkt för det sena svaret men jag ville gärna vänta tills jag kunde säga säkert om jag tyckte det fungerade. Jag besökte alltså The Taymount clinic i slutet på februari och gjorde 10 FMT's. Kunnig och trevlig personal och inte speciellt jobbigt! Det tog ett par transplantationer innan jag märkte någon skillnad men jag skulle säga att 80% av mina IBS-besvär är borta nu nästan fyra månader senare. Helt klart värt det och jag kan varmt rekommendera det!

Anmäl
2016-06-15 22:21 #107 av: personAB

Suveränt, AndreT! Så kul att höra att dina besvär har minskat kraftigt!

Anmäl
2016-06-18 16:12 #108 av: grandma

#106 Grattis!  Kul att det verkar hjälpa.  Hur gjorde de dina ? Via slang ner till tolvfingertarmen eller bakvägen?  Jag gjorde ju den förstnämnda och behövde bara 2 st fast det tog ca 1½ månad innan jag fattade att jag var bra. Nu har det gått 1 ½ år och min IBS är fortfarande bra.

Anmäl
2016-06-21 22:12 #109 av: AndreT

Jag gjorde det bakvägen. Jag vet inte om det verkligen behövs 10 gånger eller om det bara tog 1 månad innan bakterierna växt till sig. Dom sa att för C-Diff så brukar det funka med 1-2 gånger men att IBS kan kräva fler. Jag tänkte mest att om jag nu gör det så är det lika bra att göra några stycken :)

Anmäl
2016-07-27 23:32 #110 av: mimmit

Stort tack för infon AndreT! :) Om jag läste rätt så är det ruskigt dyrt där? Men de verkar ju väldigt proffsiga också! Fick du transplantationen av en närstående eller har de en "bank"? :) Hört att vissa ställen i världen har "särskilt bra" donatorer! :)

Anmäl
2016-08-16 17:54 #111 av: Kämpe

Hej!

Ny här och har läst igenom tråden som är väldigt intressant. Har försökt få till ett implantat under ett par år men det verkar hopplöst. Varit i kontakt med Peter Benno och Elisabeth Norin men de har inte kunna hjälpa mig. Även en som heter Fredrik "hed" någonting i Göteborg men inget napp där heller. Har ätit mängder med antibiotika och mina tarmar är helt out of order. 

Har skickat avföringsprover till Danmark som visar överväxt av två olika Enterobacter, Klebsiella Phneumonie och Clostridium (vet dock inte om det är diff) samt att jag nästan inte har några bra bakterier alls. I stort behov av nya bakterier alltså. Jobbar nu med örter som ska ta död på de dåliga och 4 olika pre- och probiotikasorter. Är lite bättre men långt ifrån bra. Har i a f inte så mycket diarréer varje dag i veckan. 

Jag är intresserad av några FMT om någon vet vart man kan vända sig och hur man gör för att komma dit. Bor i Värmland men här verkar det vara hopplöst att få till.

Hur är det med dessa forskarteamet i Örebro t e x? Någon som varit i kontakt med dem? 

Anmäl
2016-08-17 22:11 #112 av: grandma

# 111 På Södersjukhuset ger de TF enbart till patienter med Clostridium . Kontakta dem

Anmäl
2016-10-21 21:36 #113 av: s053paek

Hej! Jag undrar om någon vet var det kosta att behandlas på The Taymount FMT?

Anmäl
2016-10-25 05:51 #114 av: Annap850

På Taymounts hemsida står deras avgifter

Anmäl
2016-10-25 12:11 #115 av: s053paek

Jag har bestämt mig att åka till The Taymount clinic och göra 10 FMT's. Är det någon mer som är intresserad så kan vi åka ihop?

Anmäl
2016-11-03 11:19 #116 av: Annap850

Jag funderar också på det men inte bestämt mig då många säger att resultatet är kortsiktig. Är det ngn annan som har gjort det på Taymont?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.