IBS - Irritable Bowel Syndrome

Utredning av mage.

2016-02-24 11:58 #0 av: Erik J

Hej.

Jag postade detta inlägg under "mag- och tarmsjukdomar" men fick inte så mycket respons. Så jag postar det här också och ser om responsen blir bättre.

Jag har haft dålig mage nästan så länge jag minns. När jag var 14 fick jag magkatarr diagnostiserat, men när jag flyttade hemifrån vid 20 års ålder började min problem på riktigt. Jag har varit hos läkare många gånger med min mage men ingen har satt igång en utredning. Men i veckan gick jag till läkaren igen efter att ha bajsat blod och då berättade jag min maghistoria och läkaren satte igång en utredning direkt. Jag misstänker själv att jag har IBS eftersom jag känner igen alla symtom. Ett av mina största problem är att jag bajsar 4-6 gånger om dagen och speciellt på förmiddagen, då kan jag bajsa 3-4 gånger på två timmar. Dessutom behöver jag ofta bajsa inom en timme efter lunch och middag och när jag känner att det är på gång måste jag vara på toaletten inom några minuter. Någon som känner igen sig i detta och kanske kommit tillrätta med det på något sätt? Jag har fått inolaxol utskrivet. Det har jag ätit förr med viss framgång. Jag drömmer om att bara bajsa en gång om dagen  men vet inte hur jag ska nå dit.

Jag vill även påstå att det satt sig i huvudet på mig, eftersom jag alltid vill ha koll på var det finns toaletter om jag med familj är någon annan stans än hemma. Min sambo säger att jag har tvångstankar när det kommer till att bajsa. Vet jag inte vart toaletter finns blir jag stressad av det och börjar så klart direkt känna att jag blir nödig. Detta har lätt till att jag ibland skippar att äta, för att slippa bli nödig om vi ska iväg någonstans där jag inte vet vart eller om det finns toaletter. Dessutom går jag och försöker tömma innan vi ska iväg även fast det inte kommer något. Jag har funderat på kognitiv beteendeterapi angående detta.

Vill tillägga att läkaren precis ringde och sa att alla mina prover ser bra ut, vilket är skönt. Dock ska jag öka doseringen av inolaxol i två veckor framåt nu. Blir det inte bättre då ska jag återkomma till vårdcentralen igen.

Anmäl
2016-02-24 12:00 #1 av: Erik J

Oj. Postade på samma ställe igen. Hur tar man bort ett inlägg med mobilversionen?

Anmäl
2016-02-24 18:26 #2 av: Sindri

Du kan inte ta bort inlägg själv. Du får skicka meddelande till någon av medarbetarna och be dem ta bort.

Anmäl
2016-02-29 01:14 #3 av: Haztparken

Du sa att dom satt igång en utredning, vadå för utredning? Var för undersökningar har du gjort/ska du göra?

För att få diagnosen IBS måste en läkare utesluta andra sjukdomar först som t.ex. kroniska tarmsjukdomarna Crohns och Ulcerös Kolit. Sen gör inte alla läkare detta utan slänger ut IBS diagnoser till höger och vänster för att det är enklare för dom.

Kräv dina undersökningar!

Sen om det visar sig att du inte har någon sjukdom och dom vill sätta IBS, nöj dig inte där. Kolla om du är gluten/laktos intolerant. Säger proverna att du inte är det? Prova ändå i minst en månad vardera (inte samtidigt) att utesluta gluten kontra laktos, för man kan vara överkänslig vilket prover inte visar men kroppen tydligt gör.

Sen kan man självklart ha mer än en sak som t.ex. Crohns och IBS eller Ulcerös Kolit och Gluten. Så det kan vara svårt men det är väldigt värt det att kolla upp allt och göra alla undersökningar och prova allt. Vore ju för tråkigt om man missade något som är boven i dramat.

Jag själv har Crohns och mina blodprover ser alltid bra ut och har alltid gjort. Bland det första ska dom ta ett avföringsprov på dig och kolla ditt calprotectin. Sedan koloskopi/gastroskopi. Ev mr röntgen och kapselkameraundersökning.

Du vet förmodligen om det men Dimor brukar vara en hjälpande tablett att ha med sig när man ska ut och är orolig ifall man behöver springa snabbt på toaletten, den brukar stoppa upp rätt bra och ibland är bara vetskapen att man har med sig den bra nog för att man inte ska stressa upp sig och bli nödig.

Anmäl
2016-03-04 20:26 #4 av: Erik J

Än så länge har utredningen kommit så långt att jag har lämnat blodprov och avföringsprov. Läkaren ringde för en vecka sedan och sa att mina prover såg bra ut. Jag får heller inte äta någon laktos tills nästa lördag, för att utesluta laktosintolerans. Dock har jag inte blivit bättre på grund av att inte äta laktos. Jag har dessutom fått Inolaxol utskrivet där dosen successivt höjts. När jag tog en dos om dagen hände inte mycket. Efter två doser om dagen blev konsistensen på min avföring mycket bättre men jag gick och bajsade lika ofta som innan. Igår började jag ta maxdos, tre doser om dagen, konsistensen är fortfarande mycket bra. Men jag bajsar fortfarande lika ofta, sju gånger bara idag. Är typ konstant bajsnödig. Om det inte blivit bättre om en vecka ska jag ringa min läkare igen och då ska vi gå vidare därifrån. Inolaxolen känns som en ett steg på vägen, nästa steg är att slippa bajsa flera gånger om dagen. Om det skulle lösa sig på något sätt skulle jag bli nöjd.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.