Allmänt Mage & Tarm

IBS, katarr, eller värre, hjälp!

2016-03-12 12:58 #0 av: DanneSthlm

Hej, jag har problem med magen och behöver råd.

Sedan måndag har jag haft strul med magen. Det har varit lite varierande problem, vilket gör det svårt att definiera. Först var det mest illamående, sedan kände jag mig uppblåst/mätthetskänsla. Sedan har jag känt mig bubblig/orolig i magen. Illamående till och från under dagarna. Aningen mer illamående efter måltider. Jag har tidigare under veckan också känt mig nödig nästa hela tiden. Just nu känns det lite i magen som vid magsjuka, fast utan kräkningar.

Min avföring är aningen lösare än vanligt men inte rinnande. Jag har ingen blod eller svart avföring. Ibland har det inte varit något problem att gå på toa men ibland har jag suttit typ en kvart utan att något kommit. Delvis förstoppad antar jag. Jag har inte heller kräkts en enda gång under dagarna.

För övrigt har jag inte ont. Aningen "ont" av att vara mätt men det släpper snabbt. Ingen ihållande smärta alltså, varken neutral eller när jag trycker på magen. Jag har inte heller feber, känner mig inte trött eller dåsig. 

Jag misstänker själv IBS eller Magkatarr. Möjligtvis laktos/gluten allergi, försökt att avstå dessa men för tidigt att avgöra förmodligen.

Oavsett är jag fruktansvärt orolig (vilket förmodligen förvärrar saken). Vårdcentralen och 1177 misstänker inget allvarligt, och säger att jag bör vänta mer. De trodde på någon variant av magsjuka. Dock har detta nu pågått i snart 6 dagar, magsjukor brukar gå över tidigare. Har ju dessutom varken spytt eller någon feber.

Någon som har tips på vad detta kan vara? Finns det risk för allvarliga sjukdomar, som magcancer eller liknande med dessa symptom? När ska jag åka till akuten, det vill säga, hur länge kan man vara dålig i magen normalt sätt? Ska jag vänta och se om jag blir bättre eller kräva en tid på VC.

Jag är en man 26 år. Jag äter inga mediciner och har aldrig haft några stora problem med magen förut. Bortsett från "vanlig" magsjuka, som gått över snabbt. Jag har druckit mycket kaffe, alkohol och rökt mycket under förra veckan och tidigare veckor, kan kanske ha påverkan, vet inte. Mår väldigt bra utöver detta, är pigg, kan vara på jobbet, som sagt ingen feber eller smärta. Bara en väldigt orolig/konstig mage jag är rädd för kan vara något allvarligt.

Hjälp uppskattas enormt mycket! /D

Anmäl
2016-03-12 13:02 #1 av: Aleya

Jag skulle säga: testa sluta dricka kaffe. Min mage blev bättre av det. Och jag drack bara en kopp om dagen, men min känsliga mage klarar det inte.
Och dra ner på alkoholen, och helst rökning med. Det kan vara det som irriterar din magen.

om inte dessa saker funkar så skulle jag säga gå till vc.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-03-12 13:16 #2 av: DanneSthlm

Tack, grejen är att jag har inte druckit kaffe, alkohol eller rökt tobak sedan måndagen. Har också undvikit stark mat, för mycket salt, laktosprodukter och glutenprodukter. Mår ändå ganska illa, framför allt efter måltider.

Uppskattar mer tips, framför allt om det låter som något farligt eller om någon känner igen sig?

Anmäl
2016-03-12 13:43 #3 av: Bill&Bull

Jag tycker det låter som magkatarr, klart det kan vara IBS också vilket är samlingsnamn för mängder olika magbekymmer. Tror inte du behöver oroa dig för något allvarligt iallafall när du trots detta mår ok, men en tid på vårdcentralen kan du boka för ev prov på laktos/gluten och avföringsprov för att utesluta det. Det är ju oftast de första man får göra. Magen kan ju hamna i obalans ibland och finns receptfria läkemedel för det på apoteket som du kan ta för att lindra besvären.

Anmäl
2016-03-12 14:16 #4 av: DanneSthlm

Tack! 

Vill inte låta tjatig, försöker enbart lugna mig, någon som vet vilka symtom det brukar vara om det skulle mot förmodan vara något farligt, typ cancer eller allvarligare saker. 

Feber, stor smärta eller liknande. Vill bara utesluta det farliga så gått det går. Vill att någon med lite erfarenhet kan lugna mig, VC och 1177 känns mest som att de sitter med någon mall och jämför mitt samtal, får inte fullt förtroende där.

Ska för eller senare till VC men just nu vill jag bara veta mer.

Anmäl
2016-03-12 15:05 #5 av: Aleya

#4 Fast... hur ska en hel hög på ett forum som inte ens har utbildning inom vård och sjukdomar kunna vara bättre än vårdcentralen som ser cancer och andra sjukdomar nästan varje dag? Finns ingen logik i det resonemanget om du ursäktar mitt uttal.

Du får väl i värsta fall ta och ringa en som är specialist på sjukdomar i mage och tarm om du inte blir lugn av vc.
Men att anta att folk är proffs på sjukdomar för att dom har en är inte så klokt. Så börja googla istället på en läkare som är specialiserade på mage och tarm istället och fråga vad dom tycker efter helgen.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-03-12 15:36 #6 av: DanneSthlm

Missförstå mig inte, jag letar inte efter konkreta svar som är 100% rätt.

Utan snarare om personliga erfarenheter. Det kan vara riktigt hjälpsamt, att höra hur andra hade det och hur de gjorde.

Anmäl
2016-03-12 15:58 #7 av: Aleya

#6 jag gick till doktorn. Och jag föreslår att om du inte gjort det gör det. Ring inte 1177, ytan vårdcentralen direkt.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.