Allmänt Mage & Tarm

Orkar inte mer, snälla läs o hjälp mig!!

2016-05-28 21:25 #0 av: anwi

Vet inte riktigt var ja ska börja. Kan bara kort säga att jag åt Sertralin förut för att sedan sluta hösten 2015 men då uppstod svår OCD konstigt nog? Var nämligen inte det jag behandlades för när jag tog medicinen. Sertralinen fick jag år 2011 i januari. År 2013 fick jag utmattningsdepression och alla de jobbiga symptom och dessutom samtidigt något som visade sig vara magkatarr: illamående konstant, hungrig hela tiden, luft, hungersug med mera. Var sängliggandes i en månad ca. Sen blev de lite bättre. Började alltså att äta omeprazol. Vilket jag gjorde i princip nonstop tills hösten 2015, i försök att sluta men aldrig kunnat. I samband med att jag fick ocd blev mitt matintag sämre o de pågick i några månader..åt en o samma mat typ djupfrysrätter osv. Men klarade mig. Slutade ta omeprazol utan o känna något speciellt? Märkligt nog. Min ocd gick så långt att jag tillslut inte hade annat val än att börja ta läkemedel igen - vilket då fick bli sertralin igen eftersom jag känner till den osv. (måste bara tillägga att detta va jättejobbigt då jag verkligen kände att jag ville sluta för trodde jag mådde dåligt av medicinen i slutet när ja ville sluta o kände att ja ville börja om på nytt från allt jag va med om sedan 2011).
Innan jag började med medicinen igen va väll min mat inte jättebra i heller. Åt samma sak men lite bättre än innan.. Hade hyfsat lös avföring o gaser. Sket i stort sett varje dag, vilket jag aldrig gjort innan, vanlig vanlig mig är fast avföring varannan dag liksom..
När jag började med medicinen igen, Sertralin - så fick jag diarre fyra timmar efter. Vilket jag blev chockad över. (fick inte sådana insättningsymptom första gången o tog läkemedlet för sex månader sedan innan jag började igen). Blev en gång den dagen o sen rätt löst resten av veckan..tänkte då att de va insättningen endå.
Sen kom det liksom en gång till akut liksom måste direkt springa på toa vilket e tur att jag e hemma. Och med svår ocd e detta jobbigt som fan. Sen gick det några dagar utan diarre men endå rätt lös avföring. Sedan kom det igen några dagar efter två gå ger på en dag, tänkte återigen att det nog går över men kom två gånger igen nästa dag då jag var tvungen att ta en imodium.
Gick tre dagar, en dag utan att bajsa o två dagar med relativt fast avföring. Men fjärde dagen fick jag diarre igen...tog denna gången två imodium. Höll sig i fyra dagar. Första dagen inget alls o resterande hyfsat fast. Femte dagen diarre igen. Mådde dock ej lika dåligt efteråt som ja gjorde de andra gången. Tog en imodium och sker inte på två dagar o sen fast o normalt de andra dagarna fram till dag fem då det blev halvt. Dag sex (som faktiskt är idag, fick jag ont i magen bajsade Gdansk löst liksom innan ja åt frukost...Sen försökte ja få i mig frukost o två timmar efter det fick jag diarre o de e liksom dieekt ja måste gå. Tagit två imodium efter det men mår dåligt nu efter. Hungrig som bara den o har jätte konstiga ljud från magen typ kurrande fast endå inte, sedan ett jäkla sug osv.) Åt lite kall lax ungtillagad laxbo två brödskivor, ville jag ätit typ varje dag i en månad nu en gång om dagen o nått Annat sen på kvällen...de har funkat hyfsat.
O nu börja ja bli väldigt trött på detta. Är vanligtvis deprimerad o har ångest över min ocd o allt le medicineringen o detta gör det definitivt inte bättre. Börja söka o såg då ibs..men tänkt hur kan jag ha det osv..Sen tänkte jag kanske laktos eller gluten. Äter bara flingor o sen max två tre brödskivor om dagen? Resterande mat är inget konstigt egentligen... ett mjölk Goa om dagen vilket jag inom en vecka bytt ut o druckit va lika laktosfria mjölk dryck för o va på säkra sidan. äter liksom inget konstigt.
Har lite funderingar om det nu skulle kunna vara detta eller inte.
Måste tillägga att jag har hormonspiral jaydees insatt 2014. Fått mens i princip varje månad med den men i använd med ocd o psykisk ostabilitet avtog mensen i sex månaders tid o fortfarande...MEN! när jag tredje gången fick diarre kom lite, men bara pyttelite blod från framdelen. Men sen fick jag inget mer förens efter en vecka med lite brun flyttning en dag o ej mer..börjas då fundera på om jag fått de pga. Mens som ej kom på så länge o på något vis triggats igång med sertralinen o det...men eftersom de nu gått lite mer ön två veckor sen den lilla mensdroppen så börjar jag ju utesluta det? Trots att jag nu fortfrande kan få lite brun flytning? Fattar ingenting....två och en halv vecka o liksom magen hål le upp några få dagar efter imodium o sen kaos igen. Mår så dåligt i detta. I under de dags då jag mår typ "bra" försöker jag handskas med min ocd. Detta är så jobbigt.
Funderar på om fabrikatet - alltså märket av sertralinen gör mig känslig i tarmen så att ja måste byta den. biverkningar vorde ju avta nu efter fem vecjor liksom så utesluter det...plus att kroppen är ju van vid den egentligen sen innan? Så himla mycket jag e förvirrad o detta tar så mycket på krafterna.
Hatar den här metoden "prova det" eller de e "nog på grund av detta" utan o veta...o hur ska man ens kunna veta. Har försökt o liksom bearbeta detta själv men nu ska ja försöka ringa 1177 eller något...dock känns de som dom inte kommer kunna ta mig på allvar o typ bara säga nått uteslut gluten o laktos o se eller liknande o hatar verkligen sånt. Får ju dock enda försöka göra detta...
SNÄLLA!!! Från botten av mitt hjärta är drt någon som kan relatera eller försöka bolla lite med mig angående detta här? Hjälpa mig med logiken. Orkar inte mer....Mår jättedåligt just nu fattar inte varför ja ska må såhär nu..

Anmäl
2016-05-28 22:12 #1 av: [Klave]

Har också haft väldigt mycket problem med magen i samband med SSRI och just sertralin. Jag har fortfarande strulig mage men det har blivit bättre sedan jag bytt till escitalopram. Fluxetin kan även vara ett alternativ vid OCD. Jag har själv problem med magkramper och diarré.

Mitt råd är att inte ta imodium eller liknande då det stressar upp magen mer att bara ta massa olika preparat hela tiden. Sedan skulle jag råda dig att ta kontakt med läkare och prata om dina problem så de kan utesluta endometrois eftersom du även har problem med mensen. Ett medecinbyte kanske också kan vara värt att pröva också.

Vill du pröva något under tiden kan jag rekommendera FOD-MAP. Det har hjälpt mig väldigt mycket. http://alltomibs.se/ibs/vad-ar-fodmap/

Anmäl
2016-05-28 22:42 #2 av: anwi

Tack för svar.. jag har dock tagit sertralin innan i fyra och ett halvt år o aldrig inte ens vid den insättningen haft problem med magen? De va därför ja valde det igen nu när a va tvungen o börja igen efter ett halvårs uppehåll.. känns lite konstigt då tycker du inte?..
Mång får ingen mens med hormonspiral ...jag dock fick endå varje månad men i o med detta psykiska måendet med min ocd o samtidigt slutat medicinen hade ju uppenbarligen sin inverkan så tror inte det är det du sa...ska definitivt försöka o kontakta någon som lyssnar på det ja har o säga.
Angående imodium, det hjälper mig..varför kan jag inte ta det? Det hjälper o är till för den problematiken..klarar mig liksom inte utan den.
Har kollat lite på det här med fodmap faktiskt...får väll läsa på le om det.

Anmäl
2016-05-28 22:50 #3 av: Sindri

Vad som är "konstigt" eller inte avgör faktiskat din mage - eller rättare sagt dina tarmar. Det finns så mycket ny forskning nu om hur våra tarmar och vår tarmflora påverkar oss mycket mer än vi tror. Googla och låna böcker och läs. Det är bästa sättet att ta kommandot över din hälsa.
Det låter ju som om du har någon form av inflammation i systemet. Det första man skall göra då är att skippa socker och mjöl. All mjöl som kommer från säd.

Anmäl
2016-05-28 23:07 #4 av: anwi

Har aldrig haft problematik med detta. Det är det som är så märkligt verkligen. Hatar o må dåligt.
Fattar inte vad de skulle kunna vara i heller. Inflammation?
Jag äter inget socker..möjlig vis något kex nån gång i veckan annars inget. Och som jag sa bröd två om dagen ungefär. Enda mjölet jag äter..?

Anmäl
2016-05-29 23:11 #5 av: Sindri

Spelar ingen roll hur lite, vill kroppen inte ha gluten så vill den inte. Dagens vetemjöl är så framavlat att det innehåller väldigt mycket gluten.
För att du skall veta om du blir bätte utan gäller att verklgien äta NOLL gluten. Ingen pasta, inga redda såser, inte fullkornsbröd.

Även om kroppen inte gillar någonting så är den snäll och accepterar saker så länge den kan. Men en vacker dag brister det.
Säger inte att det är det, men vore jag så dålig skulle jag ta varje halmstrå.

Anmäl
2016-05-31 08:42 #6 av: tortoise

Hej Anwi! Du har frågat mig i mina två inlägg och jag såg ditt så jag svarar dig här :-D för det första vill jag bara tipsa att om du vill äta glutenfritt så pröva bovetemjöl, mandelmjöl och hirs. Angående dina symtom så kan jag säga att de liknar mina. Jag får gasig mage, perioder med diarré, halsbränna, konstant hungerssug, "buller" i tarmarna, trötthet, vansinnigt ont i ryggen och fruktansvärda magkramper, illamående, rapningar mm. Be om att få göra en gastroskopi då kan både inflammation i tolvfingertarmen och hiatusbråck upptäckas. Hiatusbråck känns som att man har en uppblåst ballong som man vill sticka hål på under revbenen, det kan också kännas som en brännande, stickande känsla som strålar ut i ryggen. Ofta förväxlas det med gallsten. Jag äter omeprazol vid behov. I övrigt ska du vara försiktig med läkemedel som tex Alvedon som sliter på magen och mjölkprodukter som kan förvärra bråck.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.