Kost & Mat

Allergisk mot... animaliskt protein??

2016-09-20 17:09 #0 av: PeachyAlice

Okej så jag vet inte om nån känner igen mig men med oregelbundna mellanrum kommer jag hit och försöker se om någon har samma problem som jag och har hittat en lösning. Kort story: Sedan drygt 6 år tillbaka lider jag av konstant illamående (24/7 praktiskt taget), och uppblåsthet som gör att jag ser gravid ut. Har gjort gastroskopi, allergitester, kollar sköldkörtel, lever, de vanligaste allergierna etc.

Min senaste idé är en elimineringsdiet där jag äter endast ett fåtal råvaror för att sedan långsamt lägga till efter hand för att jag tänkte att det bör vara lätt att se vilka livsmedel som orsakar problem. Förut har jag också levt på LCHF ett tag och det gjorde situationen bättre men inte bra. 

Nu har jag sedan 8 dagar tillbaka mer eller mindre levt på sallad. Dock insåg jag redan dag två att bara sallad funkar rätt dåligt om man vill kunna, tja, kliva upp ur sängen utan att svimma ;) Alltså har jag lagt till protein. Ärligt talat har det blivit lite bättre, typ som på LCHF (sallad innehåller ju inte många kolhydrater so it makes sense), men inte mer. I fredags testade jag att äta chips bara för att jämföra och då mådde jag skit så okej, check på potatis iaf. 

Sen har jag mått okej sen dess, tills idag! Åt sallad innehållande:

  • isbergssallad
  • gurka
  • tomat
  • oliver
  • fetaost (riktig, inte gjort på komjölk)
  • rädisor
  • tonfisk

Och nu är jag vansinnigt uppblåst och har ont. Mår inte illa än men ändå.

Är det överhuvudtaget möjligt att vara intolerant mot typ... djur? Animaliskt protein? Kan man var tvungen att leva som vegan pga matintolerans? 

(Och jo jag har googlat men efter att ha scrollat igenom typ 10 sidor om mjölkallergi så gav jag upp :D)

Anmäl
2016-09-20 17:29 #1 av: Inkanyezi

Inget av det du beskriver tyder på allergi, men däremot kan det handla om en obalans i din tarm. Uppblåsthet har inte ett skvatt med allergi att göra, det finns ingenting hos vår egen kropp som ger gasbildning. Allt sådant sker i tarmen, med hjälp av bakterierna som finns där.

Den där tarmfloran är dessutom nödvändig för att smälta maten ordentligt, så det är ganska kontraproduktivt att utesluta sådant som ger gaser, men man kan kanske hantera dem bättre än att stänga in dem.

Det är ganska svårt att ändra sin tarmflora, de miljarder bakterier som "verkmästarn i magen" har för att göra sitt jobb. Men det kan vara bra att se till att verkligen äta sådant som jäser först när det kommer ner i tjocktarmen. Man kan börja med sådant som redan har jäst en bit, som surkål. Men små piller med probiotika eller synbiotika har i stort sett ingen effekt, eftersom det måste till ett ganska massivt angrepp om man ska kämpa mot en "dålig" bakterieflora som redan finns därnere. Surkål i stor mängd, opastöriserad, med levande bakterier, kan fungera. När man väl har fått igång jäsningen på ett bra sätt, kan det räcka att skicka ner mat till bakterierna, men innan man har lyckats få till en tjänlig bakterieflora kan det vara lite kämpigt.

Och blir du uppblåst är det för att du håller igen. För att det ska funka måste man låta verkmästarn spela trumpet en stund.

Anmäl
2016-09-20 22:15 #2 av: PeachyAlice

Okej, allergi är nog inkorrekt formulerat av mig, intolerans är naturligtvis ett bättre ordval. Både gluten- och laktosintolerans har illamående och gaser som symptom, något som även ägg- och sojaallergi har för den delen. 

Huvudproblemet i mitt fall är inte uppblåstheten även om det är störande, utan snarare att jag mer eller mindre varit magsjuk i 6 år. 

Anmäl
2016-09-22 19:48 #3 av: Haztparken

#2 Du skriver "bara"8 om uppblåshet och illamående. Sedan magsjuk, menar du att du kräks och har diarré ibland också?

Efter dina tester hos läkare, vad säger dom att det är?
Någon smärta? Kommer det bara efter måltid eller annars också?

Anmäl
2016-11-10 18:59 #4 av: Annap850

Hur går det för dig? Jag är ingen specialist på magtarmsjukdomar så ta det med en nypa salt. Det låter som att du har stor obalans i tarmfloran. Har du funderat på att lämna omfattande stoolanalys (det finns tex ett lab i köpenhamn man skickar dit med posten) el på stooltransplantation? Det finns en tråd här angående detta. Jag har hört en gång om en person som hade illamående hela tiden. De kom fram till slut att han hade biofilmer i tarmen. Jag har också hört att man är ofta illamående efter maten om man har saltsyraunderskott i magsäcken

Anmäl
2016-12-10 14:26 #5 av: Camli

Märkligt att man skulle bli illamående av saltsyreunderskott.. Jag började m omeprazol pga mitt illamående ..då försvann illamåendet.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.