Allmänt Mage & Tarm

Magproblem förstör mitt liv!

2016-11-09 10:08 #0 av: TheUnknown

Hej alla!

Jag tycker detta är väldigt jobbigt att prata och skriva om men jag orkar inte mer!

Har sedan april haft problem med magen. Jag har varit förstoppad, haft diareer och varit lös... Jag har haft ont, men inte jätte mycket, magen är uppblåst och pruttig...

Jag har varit till vårdcentral flertalet gånger, lämnat urinprov, avföringsprov och blodprover upprepade tillfällen.
Första gången, i somras, fick jag veta att jag hade blod i avföringen och en bakterie som heter helicobacter pylori (en orsak till magkatarr och magsår). De trodde då att jag hade ett blödande magsår med tanke på blodet i avföringen.. jag fick omeprezol och någon antibiotika och blev hemskickad. Jag läste om bakterien men kunde inte tycka mig känna igen mig jätte mycket i symptomen. Jag pratade med läkaren och de sa att oavsett om de är de eller ej så är de bra om jag får bort bakterien. Så jag åt medicinen... blev ju ingen skillnad som jag trodde. Gjorde ett nytt avföringsprov som visade att bakterien va borta.
Men problemen va ju fortfarande kvar.... fick en remiss två månader senare till specialist men kunde inte gå för jag har börjat lida av ångest när magen strular minsta lilla... så jag blev kvar hemma... även på nästa bokade tid, ytterligare två månader senare, blev jag kvar hemma... Nu väntar jag på min tredje tid om några dagar och hoppas innerligt att jag kan åka.

Jag har under förra året ätit många antibiotika kurer pga. helicobacter bakterien.. men då visade den sig i form av svinkoppor (som jag blev inlagd på sjukhus för då de inte visste vad som va fel på mig), detta hade jag tre gånger förra året, sen hade jag en infektion i min nya tatuering, förmodligen samma bakterie, och dessutom hade jag öron och bihåleinflammation i maj 2015... det blev som sagt många antibiotikakurer förra året...

Jag har ätit en hel del olika mediciner utöver antibiotika. Omeprezol, proibs, inolaxol (som jag tyvärr spydde av pga. Konsistensen) osv. Nu äter jag probiotika och movicol på morgonen... när jag började med probiotika va alla symptom som bortblåsta och jag mådde jätte bra... i tre veckor sen återkom de.

Jag känner aldrig att jag är klar på toaletten, jag kan vissa dagar få springa på toaletten AKUT flera gånger på loppet av en timme, ibland med bara några minuters mellanrum, och så sitter jag där länge...

Vårdcentralen har pratat om ibs men jag har inte fått någon diagnos...

Detta förstör verkligen mitt liv, jag har fått avboka så många saker, kommit med dumma bortförklaringar eftersom jag har svårt att säga sanningen eftersom jag skäms. Jag missar lektioner om och om igen...
nästa termin ska jag ha praktik i några veckor med ett tungt schema med 12 timmars pass (antar jag)... jag sitter nu och oroar mig för fullt och får ångest av tanken... ska jag tvingas sjukskriva mig? Jag pluggar till väktare och det skulle INTE se bra ut om jag misskötte praktiken, det kan resultera i att jag inte får jobb alls i hela kommunen, ryktet sprider sig fort inom bevakningsbranschen..

Hjälp! Vad ska jag ta mig till? :(

Anmäl
2016-11-09 10:43 #1 av: Sindri

Jag skulle föreslå att du går till biblioteket och lånar en bok om mag- och tarmfunktioner. Det har kommit flera de senaste åren, själv har jag Charmen med tarmen av Giulia Enders och den har lärt mig jättemycket.
Finns även andra som Matsmart, Matmyten, Food Pharmacy,  m fl.

Probiotika kan hjälpa akut, men det viktigaste för dig är antagligen att ändra din tarmflora.

Om du äter probiotika, men fortsätter att äta det som förstör din tarmflora (bl a spannmål och socker, och här gäller det verkligen att hitta alla dolda sockerkällor) så fortsätter problemen.

Jag har aldrig haft såna stora problem som du beskriver, bara allmänt känt att nåt är fel.

Själv har jag börjat syra grönsaker och det är otroligt gott och jag känner att det gör gott för kroppen.

Anmäl
2016-11-09 10:50 #2 av: TheUnknown

Kan tillägga att jag inte är gluten eller laktosintolerant och dricker ett glas proviva och en liten skål med hälsotillstånd varje dag. (Till medicinerna)

#1
Vill börja med att tacka dig för ditt svar och att du läst igenom mitt inlägg.
Menar du att probiotika bara ska ätas en kort stund (samtidigt som man reglerar vad man äter)? Jag blev tipsad om probiotika när jag pratade med 1177 och grät i telefonen. Jag har tjatat på vården om att mina problem kanske har att göra med antibiotika kurerna jag fått (nu är det ju inte säkert men en tanke). De har viftat bort det och nästan skrattat åt mig.. :(

Så... inget socker? Är det så man ändrar tarmfloran? Jag är extremt dålig när de kommer till bra mat.. Har bett om remiss till dietist men även det har blivit bortviftande. Kanske skulle ta och ringa en själv, tyckte jag läste mig till att man ska be om en dietist som är specialist på mag- och tarmsjukdomar..

Jag kan tänka mig att även mindre problem förstör mycket. Känslan av att något är fel är inte kul. Önskar dig all lycka till bättring.

Vad menas med syra grönsaker?

Anmäl
2016-11-09 10:50 #3 av: TheUnknown

Hälsofil*

Anmäl
2016-11-09 21:22 #4 av: Sindri

Enligt svensk sjukvård kanske du inte visat utslag på tester för gluten- eller laktosintolerant, men det finns så många som blivit bättre när de slutat med det.

Proviva! Ursäkta, men det är bara skräp! Massor med socker.

Om du äter dåligt med mat, så äter du antagligen fel sorts mat. Antibiotika tar effektivt död på alla nyttiga bakterier i magen.

Probiotika (men inte Proviva) kan vara jättebra att använda ett kort tag efter en antibiotikakur för att få balans i tarmfloran igen, men fortsätter man med sin osunda mat är det svårt för de goda bakterierna att ta kommandot.

Surkål är syrad vitkål, och man kan syra en massa andra grönsaker. Min favvo just nu är syrade morötter. Det är alltid jobbigt att lära nytt, men har man väl börjat så är det verkligen enkelt. Här finns en tråd om syrning http://kolhydrater.ifokus.se/discussions/58053b75ce12c450e0014ab6-ar-surkalen-forstord-del-2-om-att-syra?discussions-1

Men jag rekommenderar dig verkligen att läsa någon av böckerna för att få insikten om vad tarmfloran är och hur den påverkar oss. Det är långrandigt att förklara allt här.

Här kanske du kan få lite tips också
http://kolhydrater.ifokus.se/discussions/501f6d51d4ebea68d8002079-det-var-gluten?4d712529b9cb46214104888f-5

Anmäl
2016-11-10 19:14 #5 av: Annap850

Jag tror det är så gott som omöjligt att ändra sin magflora om man äter färdiglagad mat. Även någon gång ibland kan räcka. Är du inte beredd att börja laga all din mat från grunden är det nog kört.
Börjar man äta mänsklig föda då kan man utesluta de största bovarna som mjölk, gluten och socker och se om det blir någon förbättring eftet ngn mån

Anmäl
2016-11-29 20:50 #6 av: Nils52

vill här ge tips på två grupper på FB , som kunde var till hjälp. Den en är "Kolloidalt silver 2.0  , och den andra är "Candida Cleanse Sweden" , i båda de här kan man få bra tips på hur man kan behandla magproblem.  KS , är barterie-, virus-, svampdödande , så bara det kan hjälpa mycket. Candida kan ställ till väldigt mycket. Finns också en bok som heter "Candida" av Peter Wilhelmsson. Finns säkert på biblioteket. Men som tidigare föreslogs, så försök utesluta socker, glute, mjölk.

Anmäl
2016-12-03 22:09 #7 av: Annette

När jag slutade äta bröd försvann krånglet med min mage. Jag tror att det är jäst den reagerar på. 


Anmäl
2016-12-15 08:00 #8 av: tortoise

Även om inte proverna visar något så kan du vara laktosintolerant eller sädeslagsintolerant (ej gluten). Om man är sädesslagsintolerant så reagerar kroppen mot ett eller flera sädesslag. Man kan ha matallergi utan att detta visar sig genom blodprov och då är det enda sättet att genomföra en provokation, dvs utesluta mjölk och sädesslag och sedan föra in ämnerna ett efter ett med ett visst antal veckors mellanrum. Jag tycker att du ska stå på dig och kräva att få träffa en dietist, tyvärr får man vara lite "jobbig" och tjata sig till sådana tider, har själv erfarenhet av det. En annan sak som ofta blandas ihop med magsår och magkatarr och ibs är den diagnos som jag har, hiatusbråck eller diafragmabråck, det kan ge liknande symtom som du beskriver. Då är det bra att undvika socker och fet mat samt kolsyrade drycker, kaffe, alkohol och tobak. Diagnosen hiatusbråck fås efter om läkaren har sett det på en gastrokopi, man kan få blod i avföringen då eftersom bråcket ofta "stör ut" magen och retar tolvfingertarmen så att det blir sår på den.

Anmäl
2016-12-19 18:10 #9 av: NikkiNa

jag hade samma problem som du i flera år och kämpade på med allt med mediciner och kost. Jag blev helt bra i magen när jag ändrade min kost totalt. Jag har heller inte laktos eller gluten intolerans. Jag tog bort  all spannmål i kosten,  det finns så många andra bra alternativ, jag tog bort alla mejeri produkter, finns också så många andra alternativ, tog också bort allt med socker i.  Efter 1 månad mådde jag mycket bättre och efter 3 månader var jag helt frisk. Sockret göder fel bakterier i tarmarna så det måste bort ett tag. Efter 6 månader började jag äta lite socker igen och det är numera inga problem. Om du tar bort denna skräpmat ett tag så kan jag garantera dig att du kommer att må så mycket bättre och du kommer att få en frisk tarmflora igen. Våra tarmar utgör 85 procent av vårt immunsystem , att du får olika infektioner kan ha att göra med din tarmflora.

Lycka till

Anmäl
2016-12-31 15:09 #10 av: Devya

Jag har haft i princip samma problem som dig. Jag hade det i ett år och så testade jag lchf ett par månader och vips så försvann alla mina problem. Sen övergick jag till normal mat igen men hälsosammare, utan en massa socker och mera grönsaker. Jag har inte haft några större problem förrän nu. Nu har jag igen ätit dåligt och då börjar min mage protestera en hel del.

Så det kan ju hända att du behöver fundera lite mera på dina matvanor. Vad stoppar du egentligen i dig? Försök göra allt från grunden själv och köp inte yoghurt och färdiglagad mat. Sådant är oftast väldigt dåligt för din stackars mage.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.