IBS - Irritable Bowel Syndrome

Mina tips om IBS

2017-11-29 14:01 #0 av: PhotoKenneth

Tack vare hemorrojder har jag börjat få ordning på min IBS-mage (magkatarr i folkmun än hos vissa), alltså känslig mage enklast uttryckt, som jag lidit av i princip hela mitt vuxna liv. Förstoppning, diarré, magont och gaser m.m. Först när förstoppningen ställde till så jag fick en jobbig hemorrojd började jag ta i tu med magen och ställa om till en mer bra "miljö" för min mage. Började med dessa steg:

1. Köpte fibertillskott på apotek. Inolaxol dospåsar, ca 120 kr för 50 dospåsar. De första fem-sex dagarna fick jag mer gaser och magen var lika bråkig som vanligt. Då sänkte jag dosen till en dospåse per dag och lät magen vänja sig vid mer fiberintag. Vi med känslig mage brukar också vara extra känslig för ökat fiberintag - oavsett om det är via bröd eller "konstgjorda" medel från apoteket, så därför rekommenderar jag starkt att man börjar med endast en dospåse per dag! Jämn avföring fick jag efter ca 4-5 dagar. En obeskrivlig känsla för en som endera varit totalförstoppad eller haft diarré - aldrig nästan haft normal avföring! Det här stget gjorde också att det blev mycket lättare att få bukt med hemorrojderna!

Länkar Inolaxol https://www.apoteket.se/produkt/inolaxol-oralt-pulver-i-dospase-50-styck-dospase-53467/

Alternativ; Lunelax  https://www.apoteket.se/produkt/lunelax-pulver-till-oral-suspension-100-doser-burk-115925/

Det finns ännu fler alternativ, men det får anses som att Inolaxol och Lunelax är mest beprövade och Inolaxol är snällast mot plånboken.

2. Dämpade magsyraproduktionen.  Många av oss med känslig mage/IBS/magkatarr (och magsår för den delen) har överskott av magsyra pga psykisk stress och en allmänt "retad" magslemhinna. Därför är det mycket bra att ge magen en kur med något medel som minskar magsyraproduktionen. Har man kraftiga besvär kan det potenta omeprazol/Losec vara bäst att starta med. Jag har i perioder ätit "kurer" med omeprazol, men inte gjort det på ett vettigt sätt. Nu startade jag med 1 kapsel omeprazol (billigare generika för Losec), per dag. Man kan ta dom i ca 14 dagar, men viktigt att fasa ut dom och inte sluta tvärt. Så nu när jag tagit dom i ca 14 dagar fasade jag över till det mindre potenta ranitidin (Stomatid, Inside) och tog 1 tablett morgon och kväll, och sedan efter ca 14 dagar minskade jag till 1 tablett per dag, och gör så fortfarande efter en månad.

Omeprazol: https://www.apoteket.se/produkt/omeprazol-apofri-enterokapsel-hard-20-mg-14-kapsel-kapslar-blister-248089/

Losec: Originalmedlet som är lite dyrare än omeprazol, men kan vara värt att ta om man har svårt att svälja kapslar: https://www.apoteket.se/produkt/losec-enterotablett-20-mg-14-styck-blister-218102/

Ranitidin: https://www.apoteket.se/produkt/ranitidin-apofri-filmdragerad-tablett-150-mg-30-tabletter-blister-257632/

3. Probiotika! Mjölksyrebakterier är otroligt nyttigt för magen, och enklast får man i sig dom via t.ex fil (Verums hälsofil) Proviva dryck, eller att man köper mjölksyrabakterier på apotek. Jag började själv med Proviva - finns ju i alla livsmedelsbutiker. Ett eller två glas om dagen. OBS! Precis som med fibrer ska man börja försiktigt med probiotika. Man kan bli sämre i början. Proviva som är lättast att "dosera", lämplig dos kan vara ett halvt glas per dag från början.

Alternativt kan man som sagt köpa kapslar med mjölksyrebakterier (probiotika) på apoteket. Dessa har den fördelen att dom innehåller 5-7 olika sorters stammar av nyttiga probiotika. ProbiMage innehåller dock samma bakteriestam som Proviva.

Mjölksyrabakterier: https://www.apoteket.se/produkt/apoteket-mjolksyrabakterier-c-plus-selen-15-st-250851/

ProbiMage: https://www.apoteket.se/produkt/probimage-20-st-254700/

4. Motion! Jag började motionera och röra på mig mycket mer än tidigare. Det här är ju underförstått bra för hela kroppen och ens välbefinnande, och bra att få det som en vana varje dag en promenad på 30-40 minuter t.ex.

Eftersom jag är hyfsat inläst på medicin och farmakologi är det av ren lathet jag struntat i att sköta min mage. Det är märkligt att det ska behövas onda hemorrojder för att man ska ta i tu med sin hälsa...

Börja för sjutton inte med ALLA steg samtidigt, för då kommer du att få en mycket, mycket tuff start för en redan hårt prövad mage... ;-)

Viktigast är ökat fiberintag OAVSETT om du har förstoppning eller diarré eller inte. Magen mår alltid bra av ökat fiberintag. Och kom bara ihåg att man börjar försiktigt med låga doser - oavsett om du skaffar fibertillskott som Inolaxol eller börjar äta mer föda med högt fiberinnehåll. Nu har jag när magen min vant sig med 1-2 dospåsar Inolaxol har jag börjat äta mer föda med högt fiberintag - i mitt fall att börja äta bröd med högt fiberinnehåll.

Undvik för fet mat! Är du uppstressad, har ångestsymtom, tveka inte att ta i tu med det, det finns hjälp att få. Oro, stress är lika med mycket dåligt för en redan känslig mage. Omeprazol eller ranitidin ska man endast äta i högst 14-30 dagar.

Gaser i magen? Ja, de medel som finns receptfritt är ganska värdelösa enligt min egen erfarenhet. Ökat, regelbundet fiberintag och stegvist insättande av probiotika löser den biten också, men man kan pröva simetikon/dimetikon eller ett medel som Redugas. Oftast hjälper som sagt fibrer och probiotika på sikt mycket bättre. Viktigt är att man ska undvika mat som ger gaser naturligtvis.

Har man levt med känslig mage i många år av sitt liv är det mindre troligt att man har någon underliggande sjukdom. Uppstår symtom hastigt, te.x som att avföringskonsistensen- vanorna ändras, eller om man har blod i avföringen eller andra symtom ska man ALLTID ta kontakt med en läkare. Likaså om man t.ex får hemorrojder som jag, och är osäker på om det verkligen är det, bör man söka läkare.

Men ett ökat fiberintag som sker stegvis är i princip alltid bra och helt ofarligt att börja med. Likaså att börja med probiotika och att motionera!

En del kommer med pekpinnar att man måste lägga om livsstil, gå ned i vikt och allt det där. Det SKA man, men på SIKT! Det är inte gjort över en natt. Kan man börja med den här "enkla" vägen, och känner att man blir mycket bättre, blir det på sikt lättare att lägga om till en sundare mindre stressfri livsstil.

Ursäkta en rörig guide, och lycka till - det finns alltid hopp för jobbiga magar. Ta den här "enkla" vägen innan du får t.ex smärtande hemorrojder som blöder, som jag fick eller andra jobbiga sekundära åkommor!

Anmäl
2017-11-29 14:39 #1 av: Lia

Många blandar ihop magkatarr och funktionell dyspepsi (även kallat känslig mage). Och så det tredje, IBS (även kallat känslig tarm). Det är lätt att blanda ihop, speciellt med tanke på att man många gånger har både känslig mage (funktionell dyspepsi) och känslig tarm (IBS). Oftast brukar fibrer vara förödande för en känslig IBS-tarm, och därför brukar ett granulat fungera bättre. Sen finns det de som mår jättebra av LCHF till exempel, där man äter runt 75 procent fett. Alla är helt enkelt olika och det finns ingen universallösning som fungerar för alla. Men det är suveränt att du hittat något som fungerar så bra för dig!

Söker du vänner? Klicka här!

Borderline & Depression & Goth & IBS & Social ångest & Vänskap Gapskrattar

Anmäl
2017-11-29 14:42 #2 av: Fransu

Just fibrer är katastrof för min IBS-mage. Äter jag något fiberrikt så ligger jag golvad dagen efter i dom hemskaste magkramperna.

Men jag håller fullständigt med om probiotika och motion. Det gillar min mage också. Glad

IBS är individuell och man måste testa sig fram vad som funkar för en själv.

"Grief is like the ocean; it comes on waves ebbing and flowing. Sometimes the water is calm, and sometimes it is overwhelming. All we can do is learn to swim."

Anmäl
2017-11-29 14:53 #3 av: Kyllan56

Vattenlösliga fiber var mumma för min IBS-tarm, men icke vattenlösliga fiber en katastrof.  Man kan inte dra alla fiber över en kam!

Jag tillhör de lyckliga, som blivit av med min IBS med LCHF och mycket annat också. jag mår kanon.

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Anmäl
2017-11-29 14:55 #4 av: Annielle

#2 Nu är det ju skillnad på fiber och fiber också, lösliga fiber är ju mycket snällare mot en Ibs-mage än tex oläsliga fibrer som finns i till exempel vetekli. har du provat Inolaxol eller Lunelax till exempel?

Själv brukar jag köpa Fiberhusk, samma sak som Lunelax fast billigare och köps i matbutiker eller Apotea till exempel, då kan man dosera som man vill själv dessutom. På sistone har jag köpt exakt samma sak fast av märket Finax, då ännu billigare! GladHeter då bara psyllium (kommer ju i från psylliumfröna)

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-11-29 14:59 #5 av: Annielle

För mig har inte Omeprazol/Losec hjälpt ett skit, hade lika mycket halsbränna när jag åt det som utan och fick dessutom biverkningen att jag blev extremt trött av pillret, efter frukost var jag tvungen att lägga mig igen, kändes som att ta ett sömnpiller.

Att skippa socker hjälper min mage att lugna ner sig och minska uppblåsthet väldigt mycket, så det kan man också ha i åtanke.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-11-29 15:16 #6 av: starhawk

Fiber var döden för min IBS-mage, resulterade i spräckt ändtarmsöppning två gånger i rad, läste boken "the fiber menace" och kände igen mig, jag tog därefter bort så mycket fiber som möjligt och blev genast bättre (Inolaxolen var redan avskaffad). På den tiden drack jag Lactulos mot min förstoppning, men den ger tillvänjning så till slut var jag uppe i dubbel maxdos om dan då satte doktorn mig på Movicol istället. Toppen! Lactulos smakar apa! och Movicolen smakar i det närmaste gott och ger inte tillvänjning, jag tar en påse om dagen och det funkar fortfarande. 

Den återkommande magvärken tog jag bort med Dimetikon det prövade jag mig fram till själv och doktorn har skrivit recept på den.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2017-11-29 15:34 #7 av: Fransu

#4 Jag har provat Inolaxol och Fiberhusk och och jag blev riktigt dålig. Rena tjocktarmsslaktaren för mig, tyvärr. Ledsen  Så jag håller mig ifrån såna produkter numera.

"Grief is like the ocean; it comes on waves ebbing and flowing. Sometimes the water is calm, and sometimes it is overwhelming. All we can do is learn to swim."

Anmäl
2017-11-29 17:13 #8 av: PhotoKenneth

På Internetmedicin står det balnd annat följande: "http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=233

Nej, jag skulle kanske tillägga att det är ingen universallösning för alla. Men, rent generellt trivs magen med fibrer- mer lösliga precis som mer svårlösliga, men poängen är att man ska trappa upp från en pytteliten dos till en terapeutisk upp till sex veckor. Om man då får värre symtom eller inte blir bättre ska man sluta med fibrer. Alternativt pröva sig fram.

Läkarna är inte helt överens själva vad som är "magkatarr", IBS, "känslig mage" eller gastrit. Som med alla funktionella/psykosomatiska sjukdomar råder olika idéer och förvirring. Jag skulle nog ändå nog hävda att de flesta skulle få bättring av fibrer, om man tar det ytterst försiktigt - och testar olika fibrer, både lösliga och icke lösliga.  LHCF och fetter, nja jag tror inte på det i längden. Just för att man inte riktigt har klart för sig hur det påverkar hälsan på lång sikt. Det finns för lite forskning vad som sker på lång sikt - vi pratar tio år tjugo år framåt i tiden. På kort sikt, ja kanske...men det är bara min egen åsikt.

Anmäl
2017-11-29 21:26 #9 av: Annielle

#7

Aj då! Det var tråkigt att höra! Ledsen

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-11-30 07:43 #10 av: starhawk

#8: Man har forskat en massa på fiber genom åren och det enda man kommit fram till är ett svagt samband mellan Psylliumfröskal och tjocktarmscancer hos kvinnor så på vad sätt då skulle magen trivas med fiber? Fibrer sväller vilket gör att tarminnehållet ökar i storlek, detta ger upphov till ett ökat tryck i tjocktarmen som kan ge upphov till tarmventriklar dvs tarmfickor som kan ge inflammationer. I värsta fall kan trycket bli så högt att tjocktarmsinnehållet går tillbaka in i tunntarmen. Med denna information ser jag inget hälsostöd för att plocka i sig mer fibrer än nödvändigt.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2017-11-30 11:04 #11 av: PhotoKenneth

Har man kronisk förstoppning får du ett ännu högre tryck i magen, än vad du får av volymökningen av fibrer/bulkmedel. Angående psylliumfröskal så har du nog rätt. Jag är inte påläst på den.  Det är sterkuliagummi i Inolaxol jag är mest bekant med.

Tarmventriklar kan du få av förstoppning också - och en del med IBS, magkatarr och allmän känslig mage får det som en del i sin symtomatologi, alltså en orsak av sin magåkomma. Får man divertikulit pga fibrer beror det oftast på att man dricker för lite vätska.

Att det inte finns forskningsstöd för ökat fiberintag, det stämmer inte. Däremot är det inte bra för ALLA.  Somliga ska inte alls äta fiberhaltig föda eller tillskott - men rent generellt för just IBS vill jag nog påstå att fibrer är av stor nytta.

Ska tillägga att har man IBS utan förstoppning eller diarré, är det mer tveksamt att öka fiberintaget.

Anmäl
2017-11-30 11:08 #12 av: PhotoKenneth

http://magotarm.se/blog/2017/01/maten-och-magen-vad-sager-forskningen-om-kostrad-vid-ibs/

Anmäl
2017-11-30 15:18 #13 av: Annielle

Kan tillägga att det som har hjälpt mig oerhört mycket är probiotikapiller, innan dem hade jag konstant smärta varvat med plötslig  knivhuggssmärta, har nästan aldrig någon typ av smärta i magen sedan jag började med pillrena, dessutom är uppåt 20 gånger om dagen av toaspring (hann inte ens till toan ibland) ett minne blott sedan dess också.

Har ätit olika probiotiska piller i snart 15 år, men går det mer än tre dagar utan pillren början smärtan och den mycket sämre magen komma tillbaka, är så sjukt tacksam över att det hjälper mig så mycket.Kär

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-12-01 07:35 #14 av: starhawk

#13: Känner igen den där smärtabeskrivningen inga värktabletter hjälpte, det enda som hjälpte var att ligga på rygg. Men man kan ju inte leva sitt liv på rygg och så fort man reste sig så kom smärtan igen. Eftersom jag efter en ren konsert av pruttar senare på eftermiddagen kunde resa mig utan smärta så var det ju solklart att det var gasproblem. Tog den starkaste receptfria mot gasproblem och exprimenterade, 3 tabletter om dagen tar bort smärtan och precis som din probiotika så kommer den tillbaks efter tre dagar utan tabletter. 

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.