Övriga diagnoser och tillstånd

Cykliskt kräkningssyndrom.

2019-03-31 11:55 #0 av: Hennah

Hej!
Har IBS sen 15 år tillbaka. Men även haft udda magbesvär som inte kan kopplas till IBS. Tidigare fått besked att dessa magproblem beror på superior mesenterica artery syndrome, men efter tunntarmsundersökning och läkarbesök på Sahlgrenska är min nya ”arbetsdiagnos” cykliskt kräkningssyndrom. Någon mer som har någon utav dessa två syndrom?
Mvh Helena

Anmäl
2019-03-31 12:13 #1 av: [Hukanson]


Om man får skoja litet kan man säga Grattis! Du är unik och med på världskartan över denna sällsynta "sjukdom".  https://www.diseasemaps.org/sv/cyclic-vomiting-syndrome/top-questions/

Nya studier har visat effektiviteten av koenzym Q10 och L-karnitin för att förebygga kräkningar. Båda är naturliga ämnen, säljs utan recept. Coenzym Q10 deltar i processerna för energiproduktion och L-karnitin - vid transport av fetter och metabolism. I vissa fall blir kräkningar mindre frekvent eller försvinner helt och hållet. En studie visade att deras effekter är synergistiska (kraftfullare) i kombination med amitriptylin. Biverkningarna av dessa läkemedel är sällsynta och vanligtvis obetydliga. L-karnitin kan orsaka illamående och diarré.

Oneness can not be divided.

Anmäl
2019-03-31 12:26 #2 av: Pyttelite

Här finns det en beskrivning från hälsa i fokus om CVS
https://halsa.ifokus.se/discussions/4f9e51e888f472770f0016b4-cvscykliska-krakningar

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2019-03-31 12:31 #3 av: Pyttelite

När det gäller studier kring Q10 och L- carnitin är det som vanligt med refererade studier på iFokus att det är många om och men förutom att underlaget i studierna är för litet och begränsat för att visa att just dessa ämnen är lösningen på problemet.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2019-04-02 17:48 #4 av: Hennah

Hej!
Jovisst är jag unik, divig som jag är så måste jag ju bara ha ngt ovanligt problem! 😉 Skämt åsido, i detta fallet hade jag gärna försvunnit i mängden. Fast kartan stämmer inte så bra, doktorn jag träffade i Göteborg hade stött på detta förut. Så skönt att träffa någon som förstår hur man har det och kan sätta upp en behandlingsplan.

Det var intressant att läsa på länken från hälsaifokus. Mina besvär är glesare och håller inte i lika länge. Nåt att vara glad över! 👍

Apropå behandling så har jag läst på och hittat just Q10 och L-carnitin. Jag ska träffa min gastroläkare snart och sätta igång med behandling. Ska ta upp dessa två med henne, men i första hand testa det som de rekommenderar från Göteborg.

Tack för era svar! 😊

Anmäl
2019-04-02 19:09 #5 av: Pyttelite

Tyvärr är de studier kring Q10 och L-carnitin inte speciellt hållbara. 

Det finns speciellt två studier som det ofta refereras till. En kring 2010 som är baserad på 42 patienter varav fem vuxna. Studien pågår under två år och mycket händer under dessa år i en växande kropp så att det med säkerhet är Q10 och L-carnitin som står för förbättringarna kan inte sägas med säkerhet.

Den andra studien är kring 2011 med ett underlag på ca 400 patienter. Studien sker i enkätform och samtliga har en egendiagnos på CVS. Den här typen av studier har ganska låg tillförlitlighet och det behövs blindstudier och säkra diagnoser för att man med säkerhet ska kunna säga att medlen fungerar.

Däremot är de säkert inte speciellt skadliga att få i sig. Skämtar

Hoppas att det ordnar upp sig för dig och att du kommer att må bättre snart.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2019-05-02 12:12 #6 av: Nils52

Vet inte om det här är till någon nytta. Men läste följande på en sida, en person som kräktes undrade hur hon kunde få stopp på det. Då svarade en att om man lägger en kall trasa på knölen där ryggen slutar och nacken börjar så stänger man av kräkcentret. Sen kan man börja dricka ljumt vatten skedvis.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.