Allmänt Mage & Tarm

Misstänkt SIBO, får ingen hjälp! Snälla någon, läs

2019-10-29 17:41 #0 av: ifiweopfjwfjwef

Hej.

Jag ska försöka dra min historia så kortfattat som möjligt, men samtidigt få med det viktiga, för annars tröttnar ni på att läsa.

Efter en tids magproblem i form av förstoppningar och på sista tiden lite ont i magen direkt när jag vaknade om mornarna, så spekulerade min husläkare att jag lider av någon form av IBS.

Läkaren skrev ut Esomeprazol och sa att jag skulle äta det i 2 veckor för att se om magknipen blev värre. Efter att ha ätit det i 2 veckor och smärtorna inte var bättre så slutade jag. Några dagar senare drabbades jag av helt plötsliga sura uppstötningar, något jag aldrig tidigare haft problem med. Det satte igång direkt efter att jag slutade med Esomeprazol. Detta var i början av augusti.

Uppstötningarna har varit kroniska, alltså fr.m. att jag vaknar tills att jag sover, men de är alltid värst precis innan jag går och lägger mig. Ibland har det varit så illa att jag spytt upp magsyra. En natt vaknade jag av att jag hade spytt i sömnen.

Husläkaren remitterade mig till en gastroklinik där man utfört gastroskopi och koloskopi på mig utan att hittat något fysiskt fel. Man har tagit biopsier för celiaki, glutenintolerans, Chrons sjukdom m.m. och inte hittat något.

Väntar just nu på att få genomgå ett pH-test i november för att se om magsyrenivån är hög, låg eller normal men bara inte stannar kvar i magsäcken.

Då flera av mina symptom stämmer in på SIBO (bakteriell överväxt i tunntarmen), t.ex. uppstötningarna, rapningar, samt att uppstötningarna blev bättre när jag helt uteslöt kolhydrater under en veckas tid, så har jag tagit upp detta med gastroläkaren, men han tror ändå inte jag har SIBO. Han säger även att ett s.k. utandningstest för att diagnostisera SIBO inte längre görs i Sverige på kliniker.

Nu har jag beställt ett sådant testkit från England för 2500 kr och ska själv göra testet i hemmet, men medans jag väntar på att få kitet hemskickat vill jag fråga er:

Är det någon här som lider eller har lidit av SIBO? Hur blev ni behandlade (och vilken klinik)?

Mitt intryck är att svenska läkare inte känner till mycket om sjukdomen. Jag måste hitta en läkare som verkligen vill gå till grund och botten med mina problem och behandla mig på rätt sätt. Flera läkare har bara försökt få mig att äta Esomeprazol igen för det sänker magsyran och på så sätt kommer inte lika mycket upp i halsen. Men det botar ju inte min sjukdom, det endast dämpar symptomen!


Jag kan inte fortsätta att inte äta några kolhydrater för evigt. Jag är konstant hungrig nu pga inga kolhydrater, har fått sluta träna då jag inte har någon energi och jag går ner extremt mycket i vikt. Jag är redan underviktig (är man, väger 62 kg och 181 cm lång). Har tappat 2 kilo på bara senaste veckan.

Jag lider även av svår ångest och jag oroar mig för allt detta dygnet runt. Det hela håller på att knäcka mig mentalt och jag har övervägt självmord ifall jag inte får någon hjälp. Jag har skrivit till alla större sjukhus med gastrospecialister i Stockholm, både privata och landstingsanslutna, men ingen är speciellt hjälpsam utan är kort i ton och helt oförstående för att detta är minst lika besvärligt psykiskt som fysiskt för mig. De har exakt noll empati för det jag går igenom.

OBS, jag har ingenting emot att betala privat för vården, bara jag får hjälp av någon erfaren som har lyckats bota andra personer med SIBO!

Dela gärna med er era berättelser om ni känner igen er i något av det jag skrivit här, jag är verkligen desperat just nu, för jag kommer inte orka länge till.

Anmäl
2019-10-30 00:10 #1 av: Vixxen

Har du ätit Esomeprazol som tabletter eller kapslar?

                                                                                               

Anmäl
2019-10-30 14:14 #2 av: ifiweopfjwfjwef

@VoxBauers Det var kapslar, 20 mg.

Anmäl
2019-10-30 15:29 #3 av: Vixxen

#2 Okej, be att få testa kapslar med högre styrka. Det kan hjälpa.

                                                                                               

Anmäl
2019-10-30 18:47 #4 av: ifiweopfjwfjwef

@VoxBauers OK tack för tipset men varför ska jag använda Esomeprazol innan jag ens vet vad uppstötningarna beror på? Det kanske inte beror på överproduktion av magsyra, utan kan även vara normal magsyra som inte stannar kvar i magsäcken, sk funktionell reflux. Om det beror på SIBO, dvs bakterier i tunntarmen som orsakar gaser som sänder upp magsyran till strupen så är Esomeprazol och andra protonpumphämmande medicin det värsta man kan äta. Visst det dämpar symptomen... för om det inte finns någon magsyra alls i kroppen så finns det ju ingenting som kan tryckas upp mot halsen, men då finns det ju heller ingenting som kan bryta ned det man förtär och ingenting som kan absorbera vitaminer och annat, just därför personer som ätit sådan medicin i några år ofta lider av vitamin- och järnbrister. Jag vill ju gå till roten med problemet.

Finns det verkligen ingen läkare i Sverige som specialiserar sig på just SIBO? Skrämmande i så fall. Jag blir tvungen att söka vård utomlands där detta finns.

Anmäl
2019-10-30 22:36 #5 av: Vixxen

Huvudsaken är väl att bli av med besvären?
Sen får läkaren se till att göra regelbundna blodprov för att kontrollera kalium, natrium och jätnhalter.

                                                                                               

Anmäl
2019-10-31 06:36 #6 av: ifiweopfjwfjwef

@VoxBauers För mig är det minst lika viktigt att bota grundorsaken till symptomen. Om man börjar äta Esomeprazol är jag rädd att man blir fast i det under en lång tid och att besvären återkommer så fort man försöker sluta. Och vid längre behandlingar är bieffekterna oundvikliga. Visst, finns det ingen annan utväg så är det ju bättre men jag vill att man verkligen utforskar alla andra möjligheter innan man bara tar den enkla vägen för att dämpa symptomen.

Du har inte läst om de just nu pågående domstolsfallen i USA mot läkemedelsbolag som Astra Zenaca m.fl. angående allvarliga biverkningar människor fått från protonpumphämmande mediciner som Nexium, Omeprazol, m.fl.? Jag tror att inom kort kommer läkarna ha en annan åsikt om dessa mediciner och inte skriva ut dem höger och vänster på det viset som det görs nu.

Anmäl
2019-10-31 07:33 #7 av: Vixxen

Ja, men om det inte finns något att göra åt grundorsaken är det viktigaste att bli besvärsfri.

                                                                                               

Anmäl
2019-11-01 11:59 #8 av: ifiweopfjwfjwef

@VoxBauers Ja, det håller jag fullständigt med om, men då jag fått intrycket att de läkare jag träffat hittills inte varit särskilt erfarna av bakteriell överväxt så var anledningen till att jag skrev här att försöka höra mig för om någon annan led av samma sak och lyckdes få hjälp. Även om SIBO inte är jättevanligt så kan jag ju omöjligen vara den enda i Sverige som lider av det, så jag var övertygad om att det finns åtminstone en läkare eller klinik som behandlar sådana sjukdomsfall. Är det ingen här som har något tips på en läkare eller klinik som åtar sig sådana fall? Kosta vad det kosta vill, men jag måste få hjälp med detta.

Anmäl
2019-11-01 13:13 #9 av: Vixxen

Hur vet du att det är SIBO du är drabbad av?

                                                                                               

Anmäl
2019-11-10 07:58 #10 av: ifiweopfjwfjwef

@VoxBauers Det vet jag inte helt säkert, men alla symtom pekar på det. Jag har nu köpt ett väteutandningstest från England som jag kommer få med posten om några dagar. När jag gjort testet ska proverna skickas tillbaka till labbet där och de ska ta reda på helt säkert om det är SIBO eller inte. Det tar 10 arbetsdagar att få svar efter att att de mottagit proverna tillbaka. Jag återkommer när jag fått svar från dem.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.